Pengalaman induce

Hi semua. Due date 12/3. 11/3 kena serah diri sebab gdm on diet. So bila kita kena induce ya? Date serah diri atau pon due date? Hari serah diri tu biasa nya doktor buat apa ya mommy. Share la pengalaman serah diri korg. ##firstmom #ingintahu

5 Balas

Dr cek bukaan klu bukaan blm buka, esok tu Dr akn induce. Nti lpas dah induce tiap jam Dr akn cek laluan (pglm sndri lpas induce ubat tiap jam Dr cek laluan😆) klu ada rezeki haritu juga dah bole bersalin, tpi klu laluan blm buka Dr akn induce lg kot, cuma klu ada problem gitu trpksa czer mcm sy, induce ubat awl pagi laluan buka 3cm je tpi air ketuban dah pecah nak tnggu smpai esok x bole jdi mlmnya tu 10pm bersalin czer

Sy gdm on diet juga. Serah diri sehari awal dari due. Hari kena admit tu doc cek ctg dgn bukaan. Takde tanda2 contraction dgn takde bukaan langsung. Kena admit wad mcm biasa. Keesokannya pg2 lg doktor seluk nk tgk jln pun takde bukaan so doc decide induce ubat. Ptg pukul 2 doc seluk lg masih tkde bukaan doc masuk belon pulak. Masuk belon baru ada bukaan. Pukul 9:30mlm baru tolak ke labour room🤣

Kalau harini serah diri masuk wad, esok pagi baru akan induce masuk ubat… ada rezeki tengahari ka petang dah bersalin… kalau jalan tak buka juga, esok lagi tu akan masuk ubat induce lagi sampai la bersalin… macam tu la prosesnya… Kalau bersalin normal, petang, esoknya boleh balik… kalau czer kena stay 3 hari di wad baru boleh balik…

Kne tanya doktor kot, mcm sy doktor explain bila dh serah diri akn induce. Tp sy nk try tanya la nnti boleh tggu dulu ke utk natural :’( sbb x lebih dr due lg n takde masalah kesihatan

Sis da bersalin ke?