Anak 3 tahun selalu menangis mengigau

Hi, maaf kalau lari topik cuma saya buntu tak tahu nak refer mana. Anak sulung saya baru masuk 3 tahun, setiap malam tidur mengigau menangis2. Kadang2 dia mengigau apa yang jadi siang masa berjaga. Since dia lahir sampai lah umur 3 tahun ni boleh katakan jarang lah dia dapat tidur straight 3 ke 4 jam tanpa bangun nangis. Hari2 menangis malam2. Bila tanya anak orang lain elok je tak nangis pon malam2, ada yang boleh tidur straight berjam2. Saya pulak ada newborn, tiap kali dia mengamuk nangis masa tidur newborn saya pon terjaga, tidur saya pon jadi terganggu. Saya cuma risau kalau benda ni tak normal sebab dia dah besar 3 tahun bukan fasa baby lagi menangis malam.

1 Balas

Awak kena check semula waktu die bgn pukul berapa, waktu tido die berapa jam, nap time die berapa jam. Pemakanan die pula cukup x untuk seharian? Than aktiviti seharian die mcm mana? 3 tahun dah byk benda boleh buat sebenarnye. I understand u have newborn baby, toddler 3 tahun pun masih nk kena jaga juga waktu tido die. Budak2 kalau overtired mmg die akan mengigau bawa sampai ke mlm. Budak2 kena deep sleep untuk pembesaran die. Mcm kita lah kalau x cukup tido, mood kita x akan okay kan,badan2 rasa mcm lenguh x cukup rehat. So do toddler n baby.

11mo ago

Saya setuju. Nak tambah sikit lagi, mungkin awak ada terlepas pandang tangki emosi anak.