Cuci lidah baby

Lidah baby perlu dicuci x? Sbb mama geram tgk lidah die putih2 susu so mama akan cuci lidah die..dan sampai bila kena cuci lidah baby tu ye?

18 Balas

Perlu sis... Mik air suam bshkn dkt kain lampin kmdian gosokkn dkt lidah bby bg ilang putih susu dkt lidah dia..klu x buat nti mkin menebal..bby xselesa nk mnyusu..smpai bile tu..sis tgk la smpai bile ank sis lidah dia alami putih... Mg d pmudahkn segalanya..aamiin

5y ago

Most wlcme😉

Memang kena cuci. Kalau biarkan lama2 akan jadi kulat dalam mulut. Lepas tu baby pon akan kurang berselera nak menyusu. Sebab ada rasa tak selesa dlmulut. Cuci lidah baby guna napkin baby. Basah kan sikit lepastu cuci setiap hari.

Perlu sis. Sye xbole tgok lidah or dlm mulut bby ni ade bkas2 susu, mesti nk bersihkan. Bby pon mcm da redho hbis ibu dy bersihkan😂xpe jnjo utk kebersihan dy

Kena cuci sis , dri kecik la ni kena rajin cuci .. Nnt besar sikit tak susa la kita ajar anak gosok gigi sbb ibu dah amal kan dri kecik.

5y ago

Biasa bayi baru lahir ni akan ada kotoran susu dekat lidah tu sis.. mesti bersihkan sbb nti boleh kena jangkitan kulat.. rajin² bersihkan ya mama..sbb klu dah tebal putih² tu susah jg nak tanggal.. biasa dlm usia 6 bulan ke atas bila baby dah mula mkn solid food dan minum air masak, putih² kat lidah tu akan berkurangan.. anak sy hampir setahun jg selalu lidah ada putih² susu tu..

Cuci sampai dia dah besar sekali pun. Macam saya dari anak lahir sampai sekarang memang hari hari gosok kan lidah gusi dia semua.

Perlu, klu sy gosok guna kain basah..selagi minum susu ada je putih² lidah anak.anak sy 3tahun pun kdg² sy gosok lidah dia.

5y ago

Tq puan..tulah risau tgk berkerak jee susu atas lidah tu

mcm mne nk cuci tu..kne gosok dgn air ke ape ke mcm mne ye ? sorry ye sy ank first ..ni bru thu

5y ago

klu pkai kain napkim tu ,berus kne beli juga ke

Kene cuci, kat kedai baby ada jual berus/ kain khas utk cuci lidah baby.

Perlu. Guna kain lampin tu. Pelan2 cuci. Nnti lama2 dia hilang.

Iya kna cuci 2 guna air suam sbb tkt jdi kuam