Lepas bersalin

Lepas bersalin normal ke akan ada isi macam biji guli dekat dalam lubang vagina ?

3 Balas

Kalau berjahit bahagian dalam lubang vagina, dan jahitan tu baru nak kering..mungkin lah akan rasa mcm ada benjolan. (biasanya di bahagian tepi dinding vagina). Lama2 nanti, akan surut. Awal2, mmg akan rasa tak selesa. Tapi kalau benjolan di bahagian tengah, takut tombong rahim. Awal bersalin akan bengkak sikit. Tapi biasanya dalam seminggu dah surut, back to normal. Saya share berdasarkan pengalaman peribadi. Kalau rasa tak ok, better rujuk pada doktor. Takut kalau ada jangkitan dan sebagainya. Dan paling takut jugak kalau tombong rahim tu terkeluar. Better rujuk doktor, itu yang terbaik.

1y ago

Sy dah 4 bulan bersalin. sy rasa sy tgk cermin ada mcm bulat dekat tengah dalam vagina. tapi bila buat checkup dgn doctor, doctor kata semua dalam keadaan baik. means tu bukan tombong ke? benda tu bersalin first pun boleh jadi ke?

Normal sya pun mcam tu, beberapa minggu dh bersalin, periksa bwah nk tngok jahitan dh buka ke blum, skli tak lma, tali dh buka, selang beberapa hri ada benjolan tepi tu, bila pegang je msa tu, trauma gila, msih imagine diaorng gunting😥, skrng dh sebulan lbih benjolan tu dh surut, skrng dh back to normal, cuma msih trauma nk tngok, 😅sbb first bersalin

Rasanya yg awk kata tu pintu rahim. Tempat baby keluar, period darah keluar semua situ laa. Selagi tak terkeluar dari miss v kita, in shaa Allah takde ape 😁