Rezeki Datang Lagi

Lepas 3 tahun mengandung lagi, mmg betul tak bersedia rasa lemau dalam usia mcm ni nak layan mual setiap masa. Emosi jadi terganggu, makan mampu tgk tiap kalai nak makan tiap kali tu rasa nak muntah. Suami pulak risau bila kita tak makan adakala boleh jadi gaduh. Saya cakap bukan tak nak makan tapi tekak Ya Allah mcm rasa semua makanan yg ada tak boleh nak telan. Tidur pun selalu lewat jadi letih pada esok harinya. Ada ke yg mcm saya?

Rezeki Datang Lagi
7 Balas

Sama lah sy usia dh 38 ada rezeki prgnt yg ke 7 skrg dh 2 bln ..Ye sy pun mcm awk juga tubuh rs x mampu je tp Allah maha mengetahui Dia tahu kita mampu insyallah tp masa dpt th mmg naik 2 line tu menangis sgt2 sbb yelah sbb hati kata tak mau dan mcm perasaan lah alhamdulillah sy belajar redha doa supaya kuat hadapi spjg prgnt kalu awk x lalu makan awk minum tea lemon halia nnt ADa selera sikit2 sama lah sy hadapi mcm awk makan x lalu tp jgn biar perut kosong tau

1y ago

Sama sama sis 🤭

kadang kita sendiri pun trpaksa hadap ragam sendiri kan😅 saya pernah smpai satu tahap trbayang nasi pun loya, inikan tengok nasi tu depan mata. 3 suap je boleh telan lepastu mmg tkboleh nk go dah then try meesup Alhamdulillah boleh telan. loya saya sepanjang masa tp tak muntah2, angin saja yg banyak. pernah muntah skli je pagi keluar asid kuning fuhh perit tekak. skrg pulak tgh duk berlawan dgn sakit pinggang, sembelit, pagi2 buta confirm trjaga🥲🥲

1y ago

Masya Allah itu pengalaman mummy yg preggy ada masa kalau boleh mmg tak kuat nak hadap. Saya sekarang mmg tak suka makan nasi tengah try and error tgk apa yg boleh ditelan.

sama macam saya puan. tapi saya layankan je, paksa jugak lah makan sikit. semua makanan yang saya tengok semua rasa nak muntah rasa macam takde ke bende boleh makan. alhamdulillah sekarang makin kurang, daging ayam ape semua tu masih tak boleh makan. saya cuma boleh masuk sayur potong dadu yang sejuk sejuk keluar peti ais baru boleh telan macam coleslaw tu kan kuah nye saya buang tak boleh telan

1y ago

Ya Allah kuat juga awak berusaha, saya baru letak dekat lidah dah terus luahkan. Tapi sayur rebus boleh masuk air rebusan saya buang. Terima kasih bagi sedikit semangat dekat saya. Nampaknya saya kena try and error sampai jumpa apa yg boleh dimakan 😁

saya pun macam awak. dah sebulan tak boleh nak telan ayam. Mula2 frust sebab kitatak lalu makan mana, bila makan pulak lepastu muntah. Tapi mak kata takpe asalkan dah makan sikit... bajet makanan mmg lari byk sebab selera saya contoh pukul 8 nak makan nasi lemak, dah beli nasi lemak sekali pukul 9 dah tak boleh telan. nak nangis pun ada.. tapi kuatkan semangat utk anak

1y ago

Ya Allah betul bila mengandung ni ragam kita jadi lainkan. Dia punya waktu makan pun boleh jadi berubah. Salah sikit hilang selera kan. Hanya ibu yg pernah lalui je faham apa yg dirasa. Bukan niat nak membazir ada masanya

Saya Alhamdulillah alahan kali ni tak terus mana. cuma saya kali ni jd mengantuk tak kira masa. letak kepala je tdo. padahal malam dah tdo awal. tido je confirm mimpi mcm2. sampaikan kat ofis nk buat kerja pon x larat. mata duk mengantuk je.

1y ago

Samalah dengan saya mengantuk tu tak boleh bawa bincang bila siang boleh 3 kali tidur, tapi malam susah nak tidur sebab mual yg melampau walaupun letih mual boleh lawan mengantuk.

sama, saya jadi susah nak tidur malam kepala pon selalu sakit baru 8 minggu tapi tekanan darah dah start naik.. pregnancy sebelum ni saya kena acute hypertension, harap harap tak berulang kembalila 🤧

1y ago

Masya Allah sis semoga kita sama-sama kuat, saya baru 6 week tapi dia punya ragam jadi stress nak hadap.

sama situasi saya dgn u sis

1y ago

Hope we get strong dear