Waktu bila husband di benarkan teman dlm labour room? Utk hospital government..

Masa kita ditolak masuk labour room tu husband da boleh teman dr awl ke? Atau time da ade bukaan 7-10cm time betul2 nk bersalin tu bru husband akan di panggil masuk? Yg mana satu ye? Nk tnya pd yg baru bersalin baru2 ni.. Lg satu skrg prosedur melawat dlm wad mcm mana? Org awm bole masuk ke cth adik ke makcik ke utk dtg melawat.. Sbb dlu2 sblom covid boleh, even budak2 bwh 12thn pun boleh melawat.. Skrg mcm mana?

16 Balas

depend hospital. tak semua hospital gov husband boleh masok lagi. dan hanya bersalin normal sahaja husband boleh masok. kalau operate xboleh. dn husband kena buat swab test yg sy pasti kalau nak masok teman isteri. macam hospital tempat sy bersalin still husband xley msok dlm labour room. sy bersalin jan 23 haritu hanya waktu melawat sahaja dibenarkan masok. mcm hospital tempat sy bersalin sorang je dibenarkan masok waktu melawat. supaya xganggu mommy lain utk istirehat.

8mo ago

kalau hospital muar boleh husband masuk dgn syarat da booster & buat nasal swab b4 masuk labour room utk yg bersalin normal. Ini prosedur terbaru

husb bole masuk bila awak bersalin normal je dan bila kepala baby betul ii nak keluar baru dorg panggil suami ...and you kena keep remind mereka untuk bg husb you masuk sebab kdg mereka dh kelam kabut lupa semua dah sebab benda too berlaku dngn cepat ...waktu melawat rasanya bole pakcik makcik ibu nak masuk ,tp xleh ramai maybe 2-3 org je kot ...ini based on my experience la baru bersalin dua bulan lepas hosp pilah ...tp xtahu kdg lain hosp lain plak prosedurnye

saya baru bersalin 8/8 hospital sp. suami boleh masuk. tak perlu covid test apa pun. cuma bagitau nurse siap² suami nak masuk. dia akan panggil bila bukaan dah 7 - 8 cm. sebab dia kata tak boleh keluar masuk dah lepas masuk. kalau masuk awal nanti suami susah nk solat ke mkn minum ke gitu. sapa² pun boleh melawat, tapi syarat dia cuma 2 orang pelawat bagi sorang pesakit dlm satu masa

Saya baru 2 minggu lepas bersalin ni HTA, KL. suami boleh teman di labour room, once u dah dalam labour room suami dah boleh teman. Cuma certain2 time (check bukaan, jahit) dorang akan minta suami duduk belakang langsir. Ini hanya dibenarkan suami teman jika bersalin normal sahaja

8mo ago

hospital sama, sy tahun lepas pun suami terus boleh masuk selepas sy masuk, suami menjadi saksi dri Dr drip ubat smpai selesai semuanya suami join sekali dalam labour room 😌 oh sy ketuban dah pecah lebih 24jam tp xde contraction tu yg berkampung dlm labour room 😅

saya hospital hsi jb. masuk je labour room suami boleh teman. time saya masuk tu bukaan baru 4cm tgh tunggu and layan contraction. tghari masuk labour room suami teman sampai la lewat petang keluar baby. suami ada dgn saya sampai settle semua and tolak masuk wad.

Saya bersalin di Hospital Ampang. Sebelum tolak ke labour room, nurse dah suruh inform suami untuk ke sana. Bila sampai labour room, dah naik katil, ctg, doktor cek semua, baru suami boleh masuk, teman sampai bersalin.

sy bersalin dkt hrpb ipoh...sy tnya doc dit labor room dia ckp 6cm suami da boleh masuk...maybe ikut budi bicara doc & nurse yg bertugas jgk...pelawat plak satu masa sorang je dlm satu masa...so kenq gilir...

saya masa bukaan dah 8cm doc suruh call husband kalau husband nk tmn masuk labour room tapi apakan daya tak sampai 10minit tolak labour room baby dh selamat keluar😂

saya hospital kt terengganu masuk LR maghrib, lepas pecah ketuban lepas cek ctg semua husband dah siap solat maghrib dia blh masuk, saya bersalin pukul 11mlm

once dh tolak masuk ke LR diorng akn pgl husbnd masuk. pelawat dewasa shj dibenarkan. certain hosp ada limit numbr org yg boleh mlawat. kanak2 mmg dilarang