Dkt hosptl gov xde offer gas ke masa dkt labour room tgh menahan sakit tu?

Kwn saya dlu di offer epidural masa bersalin normal.. yg offer tu dia pkai bju koperat dok pusing² dkt labour room tnya sapa yg nk.. Time saya xde plak org dtg tnya sbb sy bersalin dlu 2pg.. kwn saya tu bersalin tghari.. Adik saya bersalin swasta dpt gas yg kasi khayal tu utk kurangkn sakit.. Ko la hsptl gov pun ade offer gas.. Mklum la 7thn da x bersalin, x tau prosedur hsptl gov skrg mcm mna.. Saya dlu induce drip 2 beg. Sakit nya Subhanallah. 2ptg masuk labour room 2pg bru bersalin. Induce drip tu bg kuatkn contraction. Sbb saya kne pksa bersalin 38w.. Smpai da nk tolak czer da nasib bby kuar.. Kali ni pun kne serah diri 38w nnti.. Kot la ada option utk kurangkn sakit contraction tu.. Sbb mase serah diri nnti doc bgtau mmg kne induce.. Seriau rasa nk hadap sakit tu..

20 Balas

Sy second bby ni dr offer mcm2 ubat tahan sakit, so sy pilih epidural tapi risiko dia pada saraf la klu silap, sy amik sbp sy induce, dah 2 hari sy tahan sakit kt ward,badan lemas tahan sakit, induce masuk ubat kt bawah dan masuk belon, 3cm dah masuk labour room, start kul 11 pagi sampai lah kul 6ptg bru beranak, sy beranak kt hosptal je.. epidural ni ok, x sakit sgt bole lagi ktwa2 dgn suami walaupun nk masuk 9cm😅 tapi tula msa nk teran tu tetiba mcm sy x pandai teran mcm xde rsa pape, mungkin sbp ubat tu atau sy dah penat tahan sakit sblm masuk ubat epidural, dan skg lps bersalin belakang sy sakit, sakit lain mcm😂ni x tau sbp ubat tu ke atau sakit2 badan normal tpi mmng sakit la,sakit nk bediri lama2