Dkt hosptl gov xde offer gas ke masa dkt labour room tgh menahan sakit tu?

Kwn saya dlu di offer epidural masa bersalin normal.. yg offer tu dia pkai bju koperat dok pusing² dkt labour room tnya sapa yg nk.. Time saya xde plak org dtg tnya sbb sy bersalin dlu 2pg.. kwn saya tu bersalin tghari.. Adik saya bersalin swasta dpt gas yg kasi khayal tu utk kurangkn sakit.. Ko la hsptl gov pun ade offer gas.. Mklum la 7thn da x bersalin, x tau prosedur hsptl gov skrg mcm mna.. Saya dlu induce drip 2 beg. Sakit nya Subhanallah. 2ptg masuk labour room 2pg bru bersalin. Induce drip tu bg kuatkn contraction. Sbb saya kne pksa bersalin 38w.. Smpai da nk tolak czer da nasib bby kuar.. Kali ni pun kne serah diri 38w nnti.. Kot la ada option utk kurangkn sakit contraction tu.. Sbb mase serah diri nnti doc bgtau mmg kne induce.. Seriau rasa nk hadap sakit tu..

20 Balas

Masa saya bersalin contraction sakit sangat2 dah tapi bukaan baru 4cm mcm nak putus dah nyawa. Pastu nurse suruh sedut gas tu but my experience makin sedut gas tu makin rasa nak terberanak adalah takde kurangkan sakit pun. Pastu nurse tu offer inject ubat tahan sakit kat punggung for me ni pun mcm x function dngn saya 😅 .. saya pun hampir nak kena paksa bersalin sbb contraction kuat tapi bukaan lambat nak bukak. At last tahan punya tahan nurse pun marah sbb katanya belum boleh push tngok2 kepala baby otw kluar.