Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Ginny, Pakar Kulit Dr.Ginny Clinic

Kulit muka kusam? Muka kelihatan sembap sentiasa ketika hamil? Atau tiba-tiba kulit merah-kemerahan sewaktu atau selepas menggunakan kosmetik ketika hamil? Jom tanya pakar kami tentang sebarang masalah yang anda hadapi berkaitan dengan kosmetik yang selamat serta masalah kulit muka yang dialami ibu hamil pada 8 September, hari Rabu, jam 3 petang bersama Dr. Ginny, Pakar Kulit daripada Dr. Ginny Clinic. *NOTA : Soalan diluar daripada topik serta waktu yang ditetapkan berkemungkinan tidak akan dijawab atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Ginny, Pakar Kulit Dr.Ginny Clinic
31 Balas

Hello dr. sy ada masalah jerawat sejak pregnant. Sekarang sudah 33 weeks. Mcm mana nak hilangkan jerawat lepas bersalin nanti? Sekarang sy consume produk Garden of Eden Acne Set. Jerawat juga telah menyebabkan muka sy ada parut dan kelihatan sedikit kusam huhuhu😞

3y ago

Hi Zinnirah, terima kasih atas soalan anda. Perubahan hormon semasa kandungan boleh menyebabkan jerawat. Ada yg akan jadi elok selepas bersalin, ada yg tidak, jika anda peru apa apa bantuan, boleh contact Dr Ginny clinic at For more details please call us at 0380115455 Whatsapp : http://www.wasap.my/601123831988

hi Dr. Ginny, here is my question.. I used to apply hybrid sunscreen with uv filter Ethylhexyl Methoxycinnamate.. should i discontinue from using this product during pregnancy or should I opt for physical sunscreen instead? tq in advance, have a good day!

3y ago

Thanks for your enquiry Usually sunblock has no significant systemic absorption which is dangrous to fetus. We usually only ask to stop skin care contained tretinon for pimples, other skin care is relatively safe during pregnancy, hope this help you

hi dr. lps bersalin czer secara elscs tubuh badan saya mengalami gatal2, kalau tk digaru pn kulit akan luka sampai la baby dah masuk 6bulan still gatal2. saya juga telah mencuba amalkan ubat alergi dan cream alergi namun tetap sama. adakah ia kekal.

Saya penghidap alergic/eczema sejak kecil, adakah kemungkinan besar anak saya akan dapat penyakit yang sama asbab daripada susu badan saya? Perlu kah saya hentikan susu badan atau saya hanya perlu menjaga makan (read: pantang makanan yang saya trigger) ?

3y ago

Hi Penyakit allergy boleh diturunkan kepada anak melakui genetic Anda tidak perlu hentikan susu badan tapi perlu elakkan makan an yg boleh jadi allergy

hye Dr.. .. i tgh pregnant tp i kulit kering. selalu pakai lotion nivea ok je untuk kulit tapi i ada baca dalam lotion tu ada kandungan phenoxyethanol. adakah bahaya bila sapu pada kulit tangan n bahagian kaki.. tak kena pada perut.

3y ago

oh.. ok2.. tQ Dr... 👍👍👍👍👍

hai Dr.Ginny sya ad msalah kulit kusam, dn bwa mata sllu gelap skrg mngndung kali ke 3 dh tak tau nk pkai product apa sejak mngndung ni sya stop pkai skin care. dr blh kongsi kn product apa yg sesuai untk ibu hamil.TQ Dr Ginny😊

3y ago

Hi Marlina, apa khabar? Untuk dark eye circle, kami ada eye cream yg mengandungi oligopeptide yg dapat memperbaiki kulit dgn berkesan

Hi doc, saya pregnant 7weeks kulit muka saya lately ni mcm mengelupas halus, kadang kadang terasa gatal gatal gitu. Memang normal ke? Ada ke skincare yang di syorkan utk ibu spt kes saya ini? Tq doc

3y ago

Baik doc tqsm ❤️

Hi Dr Ginny,apa kah maksud kosmetik yg selamat dan sekiranya ibu ibu yang hamil telah menggunakan skincare yg mngandungi bahan2 trlarang,pa kah yg perlu mereka lakukan?

3y ago

tq infonya doc

Hi doktor, normal kah jika ibu hamil dan ibu berpantang tiba2 terkena gatal2 kulit seakan akan gegata? Sebelum tu, tak pernah kena gatal2 macam tu. Terima kasih doktor

3y ago

hi, ini mungkin berlaku disebabkan perubahan hormon yg menjadi keadaan kulit tak stabil, anda boleh jumpa Dr Ginny di klinik utk dapat krim yg sesuai utk ibu mengandung utk atasi masalah ini

Hi Dr Ginny, Boleh kongsi kandungan apa yang dalam kosmetik boleh memudaratkan kulit ibu lebih-lebih lagi sewaktu sedang hamil selain paraben? Terima kasih 💕

3y ago

Thanks alot Dr