Phototerapi

Nk tny kalau lepas phototerapi kulit anak jadi kemerah merahan gelap kesan lampu photo tu..akan putih semula ke?sbb lahir tu x gelap..cerah merah kulit dia..

2 Balas

Bukan kesan lampu tu tapi sebab jaundice yang anak hidap. Jaundice boleh buat kulit anak berubah warna. Bila jaundice dah pulih, baru kulit anak akan bertukar semula.

Biasa baby kalau lahir2 mmg semua putih merah. Bila dia makin besar dia akan ikut kulit mak ayah dia atau atok nenek dia. 😊