Kuat minum ais

Kuat minum ais baby besar dalam perut. Betul atau mitos?

29 Balas

Mitosss, saya dari awal pregnant memang tak boleh minum air suam. Setiap masa minum air ice batu/sejuk coway siap beli thermos tyson yg viral isi ice batu 😂pastu takmo ice buat sendiri, nak ice yang beli bulat2 tu 🤣😂 ada jugak makcik2 tegur "kau minum ice/kunyah ais ke, nanti baby besar baru tahuuu" 🤪 Sekali baby keluar 2.5kg kecik jeee.

minum ais ok jee.. jgn minum minuman bergula manis tu yg tak elokkk.. jaga betol² gula sgt tak elok utk bdan kita dan baby... Klau nak lebih selamat banykkan minum air masak jelah sis.. mcm saya minum air masak byk.. air brgula/ais dan lain² tak amalkan... klau keluar pena cheat rasa siket² je..

sy dr sebelom kawin sampai la skrg kuat minum ais. sy tak minat minum minuman panas. 1st baby (38w2d) lahir 3.15kg. anggaran scan before masok labour room 3.3kg. 2nd baby (39w4d) lahir 3.52kg. anggaran scan before masok labour room 3.3kg

sepanjang pregnant sy suka minum air ais,tp air ais 0 ya. bukan teh ais,milo ais atau yg sewaktu dgnnya yg ada campuran gula. anak 1st 2.4kg,anak 2nd 2.76kg,anak 3rd 2.75kg. jd semua tu mitos ya. tp kalau makan minum manis memang risiko baby besar walaupun tiada gdm

Tak tau la mitos ke apa sbb saya pun kuat minum ais terus emergency czer baby dah 4kg. Tapi baby besar ni banyak factor. Boleh jadi genetik boleh jadi gdm. Kalau ais ni tak pasti. Saya sbb belah suami genetic besar/tinggi😅

ais kosong takda masalah.. Ais dalam air manis tu betul lah. wlaupun takda gdm. jgn suka sgt klau first time mnum air gula tak sangkut gdm

Bg sy mcm x betul je tu.. rumah sy ada mesin penapis air sekali ice maker tu.. hari² minum masa mengandung sbb cuaca xtahan.. elok je anak keluar..

Minum air ais kosong ok kut. kalau makan atau gigit ais yg bahaya. Rosak struktur gigi & ada tendency anemia. Hb akan terganggu kalau makan ais.

Kalau air ais kosong, mitos. Minuman manis berais sejuk atau tak, boleh menyebabkan baby besar.

mitos.. sy suka aissss... pantang bgun mlm.. mste amek sketul mkn.. 4org ank sy smua lhir bwah 3kg.. nie otw no5 tetap suka aiss.. 😁