ade yg sedia bkongsi pglaman brsalin

Kt Dh sakit construction baby nk keluar.pintu Dh buka 9cm tp ness suruh tahan dr baby keluar,atas alasan tunggu doktor.!tp azab sakit nya brgande2 dr nk kuala baby

11 Balas

sy bsalin ank first pecah air ketuban pkl 2 pg,start contraction g hospital pkl 7 pg,jln dh bkak 3cm..dr suruh duduk atas krusi besi sampai pkl 6 ptg..tgk2 jln 3 cm x tbukak lgsung..air ketuban dr 22 dh jd 4,tu pn dok kepit ltak kain sarung sbb kalau skali contraction dtg dia pulas air keluar, nurse x bg mkn minum,lg dia suruh g berak adalaa..lpastu suh masuk labour room bg induce tanpa maklum...rasa dia perrrh,smpai bahasa mat saleh guna nak marah smua org tkejut ,nurse buat x tahu dok mgumpat, dr xde sbb dia kata tgh nk tkr shift..lastly smua dr dtg serbu sbb husband dh mengamuk..india,turkey,melayu semua dtg,.lg dorg tkejut baby dh kt bawah..baby kluar lmas,dia vacume sbb ibu xde tnaga lpas tu xde org pantau..dia dtg tunjuk baby,sy tanya knp baby sy xnangis dia trus bawak lari baby sy,dan bgtahu baby dh nangis ntah btol enth x..lpas dh jahit branak pkl 6 tggu ward pkl 1 pg bru masuk wad..tggu baby,baby kene masuk wad..wayar pnuh,so u kali seterusnya xde la nk g hospital tu..

Bersalin dalam kereta masa otw g hospital..sebab xde keluar tanda tp terasa perut makin kerap mengeras dan sakit belakang..bgtau husband mcm rs da lain..tp xsakit so konon nk relaks dulu..tgh nk mkn tghr rasa mcm ada bnda meletup..rupanya dah pecah ketuban kat rumah, sekali yg dgn rasa contraction yg kuat tu..tukar baju trus gerak hospital sbb beg sume da mmg standby dlm kereta dr 34w..nak dijadikan cerita tba2 traffic light pulak semua merah..kita da makin xbole tahan ni..haa..meneran dalam kereta..beberapa kali push da keluar baby..padahal rumah ke hospital tu 20 minit je..alhamdulillah saya n baby xde apa cuma tu pengalaman luar biasa utk ibu yg baru 1st time nak melahirkan.saya bersalan masa 38w 5d. baby 3.45kg boy skrg da 3 thn da dia.,alhamdulillah sihat...

Pengalaman sy.. trun tanda darah.. tp xsakit.. mak kata kna trus pegi hspital sbb dh turun tnda.. so dgn rileks nya pegi hspital dgn husb jam 4 pgi.. msa tu mcm xcaya xkan nk brsalin dh kot sbb xsakit apa2.. smpai ja hosp.. doc check bukaan dh 3cm.. stgh jam plak check dh 5 cm.. trus tolak ke LR.. trus doc pecah ketuban.. trus contraction kuat... baru rsa sakit sgt2... tp doc xbgi teran lg.. dy kata sy bgi msa lbih kurang jam 11 pgi awk akan brsalin.. msa tu pkul 7 pgi... akhirnyaa... xsempat 11 pgi pun... 9.40 pgi slmt kluar da baby girl sbrat 3 kg.... alhamdulillah... yg pnting sntiasa bertenang dan positif ya... doa byk2😁😄😊

Saya pulak..lepas isya tu rasa mengantuk sangat..baru nk lelap air ketuban pecah..bangun siap2 barang ke hosp..sampai hosp pukul 12 malam..nurse check tiada bukaan langsung..nurse suruh tido dl..tunggu doc datang esok pukul 7 pg..pukul 2 pagi cmtu rasa sakit sangat2..nurse tengok pelik je..dia cakap boleh tak nk check bukaan..sbb tengok cara sakit tu mcm teruk sangat..check bukaan dh 7cm..menjerit nurse n belari kol doc suruh datang sekarang..tunggu doc dlm sejam..kul 3 baru doc sampai..Alhamdulillah selamat bersalin 3.50am..baby boy 🤗 #1stbaby

sya ingat lg pengalaman bersalin anak sulung dulu.tghmlm tiba2 terasa nk menbuang air besar tp xdpt nk membuang pun.berulang2 selang beberapa minit rasa sakit perut rupanya contraction.anak 1st tiada pengalaman katakan.pagi tu kakak ckp tu tanda nk bersalin.pegi hosp.pagi,petang baru bersalin.sakit contraction lg sakit dr sakit selepas bersalin sebab berulang2 dan asik kena seluk untuk cek bukaan.Alhamdulillah bby boy bersalin normal.4 tahun anak mama dah dan x lama lg akan bakal jadi abg lak.

Saya turun tanda nak kuar anak no 3 masa Saya jaga dua anak sy kat spital pantai . Dua beradik kena rotavirus. Turun lendir darah je. Ingtkan lg dua tiga hari bru bsalin . Rupanya smpai spital lg satu .. Dah 5cm. Trus kena masuk lbroom . Malangnya midwife paksa bukaan jalan bg cepat . Dah 10cm terus tak larat nak teran .. Sbb dah kena teran awal .. Last skali teran smbil nangis kuor suara. Baby pun kuor ..

Sye ank no 3 pun cmtuh.. dktor msuk lr jp, dia tnye boe cm, pastu dia kta nnti nk kuar pggl dia.. nurse duk check jln, kta bby kcik je dah bole teran.. time tuh pun rsa nk berak sgt.. nurse kta ok, sye teran je.. teran 3x kpala kuar, then bby dah siap bersihkan bru dktor td dtg, tgk aikhh dah kuar.. nurse tuh ckp dah dktor, ank no 3.. nurse tepuk dahi je.. 😂😂😅

Saya turun tnda sikit2 mcm darah,,pg hosp 12tgh hari bukaan baru 3cm, 12tgh malam masih 3 cm,,,cek jalan tu rasa seriau betul,,contraction pain makin kerap pkul 3 pagi gigih pg check dahh 5cm, jalan p lr,,nurse pch air ketuban, makin kaw2 contration pain dia,,lepas azan subuh bby girl klua 3.2kg,,full baru paham apa mak kita rasa😂

Sy sdar di wad 7cm. Rsa mcm nk mmbuang.tp ktil depan dia rsa nk mmbuang last2 trberanak kt toilet. Sy ggahkan sruh doc cek laluan. Rupanya lain y nk kluar 🤭. Smpai labour room da 9cm. Nurse sruh than. Xsempat pakaikan ctg lg. Tgn pun blum ccuk branula. 😅. Ank mcm nk trbang kluar. Last2 trsepit msa teran. Kena vacum.

Saya 10cm dh tp nurse tak bg teran lagi selagi belum sampai labor room. So sy tahan je dr ward, sampai kena tolak kt labor room pun tak boleh teran. Smpai je labor room, baru blh teran. Mmg dh koyak la time tu sbb kelam kabut sgt.