Baby lahir ikut due date atau lahir awal

Hai mommy semua, nak tnya betul ke kalau first baby lahir awal dri due?ke tak semua mommy macam Tu? Ada yg lahirkn baby ikut due tak? Ni first baby sy. Sy dh 38week skrg tp baby nya takde tanda2 nk keluar lg. Sy sbnarnya nk suruh baby keluar awal tp dia seronok pulak dalam perut ni😅 Ada tips tak nk bg baby keluar awal? #firstbaby #firstmom

31 Balas

Pengalaman saya dulu lah masa anak first tahun 2020... Sepatutnya due date masa tu 3/7/2020... Saya bersalin anak sy waktu tepat masuk 39 minggu.. Dtg pac 25/6/2020 hari khamis tepat 6am, sbb contraction kuat sgt, perut mengeras 2/3minit sekali, doc check air ketuban tinggal 7 litre, doc ckp ngan suami kena warded, suami paham dia uruskan semuanya.. Pastu kena induce belon jam 4ptg khamis, 4 pagi jumaat belon jatuh.. 8.30am jumaat doc pecah air ketuban, sepanjang layan contraction zikir saja mulut sy, 9.30am doc check lagi bukaan dah 6cm, ribut hospital tu sbb dorg baru nk booking bilik lr then nurse dtg suh tukar baju bawa baju baby pampers semua, 9.50am dorg tolak sy masuk lr.. Pastu dorg minta sy sign surat apa semua, doc bagi consultation sikit, sy x ckp apa2 or tanya apa2 sbb anak pertama kan takut jugak masa tu kang salah ckp doc marah pulak, jadi sy diam je.. Tapi Alhamdulillah doc sgt baik.. Sy cuma Angguk tanda paham saja, dah jam 10.10am sblm doc keluar tu doc tanya sy sakit sgt ke puan sbb muka sy dh berubah sgt pucat lesu, sy ckp sakit sgt.. Dia letak file dgn pen, dia check bukaan sy, dia jerit terus fully opening.. Lg sekali jadi ribut dlm tu, doc terus ready kan sy nk sambut baby, nurse masuk, doc pelatih masuk pegang saya, dia baca bismillah selawat, dia dgn senior staff nurse suh sy buat benda sama, Alhamdulillah... 2x teran je baby dah keluar.. Semua tak jangka sbb sgt2 mudah.. Jumaat 10.24am lahir lah baby sy yg pertama.. Ni skrg sy baru 35weeks, dah ada tanda2.. Perut mengeras saja skrg, pastu dh nampak perut sy ni dah turun atas dh kosong, baby pon dh masuk laluan.. Takut jugak kot terberanak awal ni, ini bersalin anak ke dua pulak.. Due date 20/6/2022.. Minta semua doa Allah mudahkan urusan sy bersalin mcm yg pertama jugak ya.. Sy kembalikan doa awak semua, InsyaAllah... Jaga kesihatan ya semua..

2y ago

aamiin iya Allah

Saya pon sis tak larat dah nak bawak perut hihi, nak suruh dia keluar awal. Kawan2 saya ada yg lahir waktu 39 mggu, ada 38 mggu, dan ada sorang tu lagi awal 35 mggu. Saya skrg 37 mggu 6 hari. Baru2 ni ada false contraction pergi ke PAC doktor buat CTG dan USG, bukaan baru 1 cm, doktor bagi balik dlu. Then dua hari lepas pada check bukaan tu ada kluar lendir coklat, lpastu doktor ada terangkan kalau ada kluar lendir coklat tu normal. Sbbnya lpas pada kne seluk haritu. So skrg ni doktor suruh tggu tanda2 yg lain plak baru boleh dtg ke PAC untuk check bukaan lagi. Jom sis kita banyakkan berdoa supaya baby cepat keluar dan dipermudahkan segalanya urusan bersalin🤲🏻🥰

2y ago

saya balik sampai rumah je sakit² plak..baby mcm saja nk kenakan mak dia..tapi dalam risau juga..pergi hospital pun x boleh juga nk bsalin..tapi doc dah bagi tarikh awal..37week induce untuk bsalin..harap smua dipermudahkan

Anak saya first 38 minggu..36 minggu leaking tahan wad cucuk dexa tapi baby taknak keluar doktor bagi keluar wad sebab tadak progress, 37 minggu turun darah tapi tak sakit masuk balik wad seminggu ahad doktor bagi balik jalan² cari makan, 38 tepat sakit contraction y sangat sakit masuk balik wad bukaan 4 cm terus labour room..semoga dipermudahkan urusan sis..pujuk baby keluar ikut due date..masa 38 minggu tu breakfast saya order roti bakar tapi dapat sekali telur separuh masak saya makan tu saya rasa punca saya sakit nak beranak..dengan izin Allah...ni anak kedua saya harap ikut due date sakit contraction tak macam y pertama.

mcm sya msa 38 mggu ada rsa perut mngeras prgi hospital dktr cakap tu normal & saya boleh blik lepas dlm beberapa mggu ada turun darah & sakit mcm segugut gi hospital dktr cakap tu tanda nk bersalin cuma air ketubn belum pecah dktr sruh blik dlu sbb bukaan bru 2 cm bila scan air ketubn dh kurang dktr kta nk msukkn ubat tpi sya kerap contraction so dktr buka guna jari klau ikutkn due lahir 8/5/2022 tpi air ketubn dh kurang so lahirlh pada 4/5/2022

Tak juga mommy.. anak first sy due date 9/9/20 keluar tgk mama abah dia 12/9/20 nasib baik leaking.. kalau lewat dari due date doc akan bagi baby masa seminggu untuk dia turun tanda sendiri kalau xde tanda doc akan bg tarikh serah diri.. Skrg tgh tunggu 2nd baby, 39w dah buat macam2 senaman tp Xde tanda lagi, seronok duduk dalam perut agaknya..

jgn mintak keluar awal sis. saya masa anak 1st pon mintak cepat keluar. ngam 37mnggu baby kurang gerak. pergi hosp kene induce sbb da cukup bulan, doktor xnak ambik risiko. 3hari layan contraction sakit amat tp slow je bukaan. ni tgh pregnant ke2, ikot la nak keluar bila,asalkan ada tanda baru beranak. xlarat nak kene induce bnyak kali 😂

2y ago

sakit sgt sis. 3 hari layan contraction bukaan lambat. da la sorg2 kat wad, nak pergi tandas tukar pad pon xlarat. tunggu waktu melawat je suami dtg, nasib wktu tu ngam sebelom pkp. saya pon teruja sgt nak jmpa baby masa tu. hahaa pastu baby da keluar, kene ddk lg 2hari kat wad sbb berat baby kurang 2.5kg, gula rendah. gula da normal, kuning pulak tinggi. pengalaman sungguh 😅

first bby saya 38w,awal sehari dari due. 2nd bby pun 38w,awal seminggu dari due 😁. kalau saya mmg saya mintak bby keluar jangan lebih dari due,risau masuk ubat la..belon lah..tak mau 😅. apa² pun, semoga Allah permudahkan sagala urusan kita ye ibu² saat melahirkan nanti. ibu dan bby selamat dan sihat..Aamiin Ya Rabbal Alamin 🤲🏻❤️

saya baby first pun keluar awal sebab kena czer. should be an elective czer on 15/3 tapi tiba2 after balik checkup yg pegi lock date utk elective czer tu, pecah air ketuban dalam kereta😂terus kena emergency czer on 10/3. masa tu saya tepat2 39 weeks

Saya 37w2d cirit birit dan baby kurang gerak. Kena induce 2 kali baru baby keluar 37w4d. Sakit sangat-sangat tapi bukaan asyik 2cm je, lepas induce kali ke2 tu dalam masa 4 jam dah 4cm. Terus tolak LB dan bersalin 5 jam lepas tu.

2y ago

Ouh mcm tu ye, baik saya faham. Terima kasih sis untuk infonya🥰

saya hrini cukup 35w. tkda lgi lah rasa tanda2 sakit perut, mengeras ke ap ke🥲 risau bby selesa dlm perut mak dia lgi sbb mak dia makan sedap2 time raya ni🥹 due 20/6 harap dia kluar 37-38w lah🥹🥹