Kena serah diri!!

Korangg. Saya ada gdm and due 11 april. Beranak kat private hosp, dia kata kurg kakitangan masa raya so dia nk induce awal. Pastu dia bagi tarikh 29 march ni nak cek ctg, kalau ada contraction terus admit. Tp dia kata kalau takdr pape boleh balik. The thing is, kawan saya 2 org pengalaman sama. Diorg kata dr mmg akan terus induce punya. Apatah lagi case saya ni kena beranak raya. Yg takde org nk sambut. So betul ke kalau korg dulu mcmana? Mmg kena tahan terus eh?? Seramnyaaaa kena induce tu sakit tak. Btw 29 hb ni saya 38w1d

18 Balas

saya induce pun sebab 31/10/23 saya rasa baby macam kurang gerak lepastu saya g hosp sebab saya overthink.. bila check doc kata baby okay je cuma awak yg kurang minum makan hari ni kan.. mmg betul saya kurang makan minum hari tu sebab saya ada checkup, so seharian dekat klinik mmg tk sempat makan minum.. hosp tahan saya satu hari untuk pemantuan.. 1hb tu saya ingat saya dah boleh keluar sebab nurse doc check baby mmg okay je dalam perut entah kenapa takda doc yg suruh saya discharge masatu mungkin dorang busy 😌😌 2hb pagi biasala kan pagi pagi doc akan pergi satu ke satu katil tanya apa yg perlu ditanya dia tanya saya kenapa kena tahan wad, so saya jawap la baby kurang gerak tapi skrng dah okay sebab saya takda rasa sakit sakit ke apa.. tiba doc tu cakap awak induce jela skrng pun dah 37w kan baby pun dah matang.. untuk saya yg first mom mmg saya blur& saya turutkan jee.. 11am masuk ubat dekat bawah, lepas je masuk ada rasa sakit sakit start pukul 2 petang saya dah layan contraction sampai esoknya 😁 tiga kali masuk ubat kat bawah.. 3hb. 3.15pm selamat melahirkan (37w2d) bagi saya la masuk ubat kat bawah tu biasa je tak sakit tapi agak terkejut jugak la sebab dia mmg masukkan dalam dalam.. yg sakit tu contraction 🥹😌😵‍💫😵‍💫 saya keep jalan pusing floor even masatu mmg dah tak larat sebab contraction tapi sebab nak bukak jalan cepat punya pasal sebab risau kena czer.. rajinkan buat exercise untuk bukak jalan, selawat banyak banyak..

Mcm xvalid je alasan xckup kakitangan tu. Kite bayar mereka kot diorng yg kena dngar pendapat kite juga. Saya bersalin swasta juga tp bersalin kpj. Doctor pernah nak suggest czer sbab masa 39w1d scan nmpak ade lilitan tali pusat kat leher baby x1. Tp dia ade la sebut risiko2 smua tu plus dia kata risiko kurang oxygen ke otak baby tu 2-3% je slalunya if bersalin normal. So dia suggest czer. Tp saya dngan pendirian nak try normal juga masa tu. Alhamdulillah masa bersalin 39w4d dpt bersalin normal and baby takde pun terlilit tali pusat. So its always back to our decission sbnarnya sbab kite yg bayar diorng. Diorng guna alasan xckup kakitangan tu mcm takboleh la kan . Kecuali if ur baby mmg besar dlam kandungan maka ok la untuk induce masatu

3mo ago

puan saya nak tanya. saya tukang post soalan tp takde siapa jawab. so bila da cek ctg 29 hb tu, mmg kena admit terus n induce ke? mmg tak boleh balik la kalau takde contraction?

kalau setakat gdm on dc ja boleh bersalin ikut due,in case baby besar atau ada masalah lain barulah Dr decide bersalin awal dgn kaedah induce dll. plan bersalin dekat hosp swasta yg kena bayar mahal²,akhirnya jd mcm gov hosp yg tiada pilihan. rugi la mcm tu. induce lg sakit drpd natural contraction,ramai yg ckp mcm tu. sy doakan mudah²an sis ada bukaan sebelum tarikh tu, sebab sy bersalin anak 2nd 38w1d dan anak 3rd 38w,tanpa paksaan. btw sy pun gdm masa pregnant anak ke 3. bersalin tak boleh lebih dr due date,tp rezeki baby nak keluar awal 2 minggu. jd tak kena induce

kalau kat private hospital sy rasa awak ada hak utk tentukan bila awak nak bsalin..sbb awak bayar mereka... cuma mmg risiko la kalau kurang kakitangan .. sepatutnya mereka beritahu awal sblm awak confirmkn nak beranak d hospital mereka y due awak tu agak susah utk mereka kerana ramai akan bcuti... so depends dgn awakla.. nak truskn or mcmna..sbb bnyk cerita y induce ne agak sakit...tp x semua badan sama... doa bnyk² semoga dpermudahkn..btw sy pun bakal d induce next week sbb gdm on ubat... hihi

3mo ago

Setuju kita bayar dia, tapi dah macam susahkan kita pulak em☹️

kurang kakitangan bukan reason valid untuk induce. 38w awal sangat lagi nak induce baby, seeloknya tunggu at least 39w. induce awal tanpa sebab bagi high chance untuk end up kena csec. sis boleh refuse induction tu kalau reason dia nak induce tu tak valid mcm tu.

3mo ago

kalau ikut ayat sis atas tu, kalau takde contractions, boleh balik. kalau ada contractions masa buat CTG tu, baru dia akan induce untuk bantu kuatkan contractions yg sedia ada tu & cepatkan bukaan. GDM tu cuma after-thought je, bukan sebab sebenar untuk dia induce pun. dari cara dia, saya rasa sebab most probably GDM sis under control sebenarnya, dan takde apa2 isu yg bawa immediate danger pada sis atau baby. tapi sis boleh cuba double confirm semula benda tu dengan dia nanti. minta dia scan, tengok saiz baby, CTG tengok HR baby cantik atau tak etc. macam sisters lain yg komen, kalau nak, sis boleh je refuse induction tu and minta admit bila betul2 sampai masa perlu nanti. especially sebab tu hospital swasta. diorang akan ada doktor bertugas, kalau tak diorang takkan buka hospital tu waktu tu. cuma mungkin doktor yg oversees sis punya perkembangan selama ni takde lah, maybe kena bersalin dengan doktor lain. benda ni pun boleh minta dia double confirm semula. tak cukup kakitangan bukan

sye xsarankan sis serah diri awl melainkan sis ad komplikasi mcm gdm ke ape,sye gdm,serah diri awl,dr msk belon,jln bkk 4cm ..msk lr 8jam,jln still.xbkk jgk,last² caeser,bkn ape,baby xnk keluar lgi(bkn due dye) ,bila dipaksa,mcm tu lh jdnye😵‍💫

3mo ago

puan asliza, thank you so much atas jawapan. saya pun on diet jgk. meaning kena get ready je la 29 hb ni? mmg high possibility dia akan admit terus ya? tp skrg pun saya dah banyak kali rasa contraction palsu. tah2 masa tu ada. bkn apa, saya seram sbb husband saya balik dari sarawak esoknya. tak dpt pada hari yg sama

saya masa anak frst ada gdm masa 38w1d msok belon sbb da ada bukaan 2cm. esok paginya da 4cm tolak labour room pkui 1.30 pm bersalin. alhmdulillah klo gdm mmng x bley lebih 38wewk++ melainkan klo sis gdm on diet tp klo ubat or insulin mmng x bley lebih 38week ++

Kalau ada gdm mmg boleh je doktor suruh serah diri seawal 38weeks. Saya pun bersalin swasta. Doctor dah brief siap2 bila result gdm keluar. Sebelum 39w dah kena induce kalau tak baby kt dalam tension since kita ada gdm. Actually 38w1d tu just nice je

Mcm tak reasonable je alasan kena induce sebab tak cukup kaki tgn… so that means, you & baby pun tak ready lagi. Ni mcm antara paksaan sebab kena serah diri n tak cukup staf. Win2 situation disitu tapi mcm lebih x fair utk awak n baby sis.

3mo ago

stuju sis . lahir dekat swasta , boleh bincg dgn doc tu elok2 , tak spatutnya dia bg alasan begituu . seeloknya tggu bby yg ready sendiri utk kluar . kecuali ada kes2 kcemasan .. sy gdm jugak , bby sendiri nak kluar awal . tarikh awal pd due ..

hai semua. saya tukang post soalan. saya baru baca semua respond awak semua. tq sbb share macam2. akan saya ambil. tp saya nk kepastian, maksudnya 29 hb yg dia kata nk cek ctg tu terus admit ke? what if takde contraction? boleh balik tak