induce 39w

sy dpt tarikh esok kena admit di hosp..due ahad ini 6/8 tp akan kena induce sbb gdm dn tak boleh brsalin lebih dari tarikh.. biasa klu kena admit haritu dia akan induce haritu jugk ke atau hari due tu ye?

8 Balas

Saya gdm on metformin and insulin. Serah diri masa 38week. First step, kena register. Then kena swab test. Then pergi pac utk check ctg, dan check bukaan. Alhamdulilah, check bukaan dah ada bukaan 3cm. Doctor cakap tk payah induce just tunggu bukaan bukak. Terus kena warded. Sebab serah diri kan, so mmg kena warded. esok nya doctor datang check pkl 8am bukaan still sama then doctor yang pakar datang pkl 10am dia induce ubat. Then bermula contraction. Pkl 11 dah start sakit. Pkl 12 masuk labour room. Pukul 2 selamat bersalin. So utk pertanyaan awak ni. Kalau dah ada bukaan doc tak induce dulu. Tapi kalau takda bukaan and ada bukaan tapi low progress, yes kena induce. Hospital selayang. Semoga dipermudahkan urusan awak bersalin. Semoga serah diri dah ada bukaan and mudah bersalin.

9mo ago

saya pun insulin dan on ubt.. kena serah dri 10/9 pakar dh bgtau.. skrg 33 week.. berdebar dh rasa..

mcm sy..doc suruh msuk 1 hr awal....tp alhamdulillah sy dh slmt lahirkan anak smggu awal...antara aktiviti pd hari last sblm bsalin: bykkan jalan, naik turun tgga ,senaman kupu2, snaman pusing bdn dlm keadaan bersila,.. smua atas izin Allah..smga Allah permudahkan urusan awak ya;)

9mo ago

Alhamdulillah selamat brsalin normal 2hr lalu

Mcm ikut pengalaman saya. Saya check in hosp pkl 8 pagi mula mula doc cek dulu bukaan ada ke tak. Saya takde bukaan hari first masuk terus kene masuk ubat kat bawah. Hari kedua masuk belon. Hari ketiga masuk ubat lagi kat bawah baru dtg sakit contraction.

esok if ada progress bersalin maybe blh tunggu je bersalin normal. tp kalau takde, sy dulu masuk wad pagi, tghri pukul 2 tu baru masuk ubat induce tu, 2nd dose subuh esok.. saya bersalin induced masa 39w4d

9mo ago

tidur puas2 dulu tau 😆😆😆 nti rindu

saya serah diri 38 mimggu...duduk wad 3 ary jugak sebelum nak bersalin...tu pon kebetulan baby stress katanya...kene czer...6 hari la duduk hospital masa tu

mcm saya admit wad sehari awal due date..plan induce 27/6 tapi lewat sehari sbb byk kes..28/7 nme saya naik pagi tu trs msk labor room msk ubat..

Masa pergi hospital bukaan saya 3cm, dr induce drip. 3-4jam kemudian saya bersalin sebab dah 10cm

Kalau awak pergi pagi mmg kena induce lah ptg tu.