Soalan hari ini

hi korang , nak tanya skrg saya dah 3 month pregnant, tapi ada keluar cecair mcm putih keju tapi bewarna hijaj, normal ke tak ye ?

8 Balas

Hye sis, tak sure pulak pasal vaginal discharge. Tp boleh refer KK blk. Ada kes bestfriend sis ada masalah keputihan masa pregnant. Dia check di klinik ibu mengandung swasta dapat tahu kena GBS (Group B Streptococcus) jangkitan di faraj. Tp doktor bgtau jangkitan tu takde lah sampai ganggu tumbesaran janin.. Apa2 elok refer pakar perubatan..

3y ago

masa sy pon MCM tu g KK BG thu misi ...nty dy cek pas tu MKN ubat...alhamdulilah keputihan dan x byk...lg 1 byk kn minum air masak

kalo boleh, jgn pakai panty liner dlm jangka masa yg lama. pastu, kalo duk umah je, better x yah pakai terus. cuma rajin2 kan tukar seluar dalam je. sbb tkt panty liner bawak kuman kalo pakai lama2. kalo nak keluar, boleh pakai panty liner, tp balik umah tu, terus tukar baru 😀

nnti g KK , inform nurse n doc . doc akan amek sample , n bagi ubat insert . sy pun ada keputihan , da dapat result , doc kata keputihan saya normal . candida albicans tu kat semua perempuan ada . cuma kene jaga pemakanan laa. jangan mnum bergas manis2 n makan manis

Sama cm sy tp sy kluar kuning dan gatal. Bru pegi kk buat test dan doc ada bg ubat insert ja, result lmbt lg, debar plk, mntk2 la xdk apa,rsau jgk firstime. Sis refer ja kk trus, kputihan klau selain wrna ptih tu xnormal tkut jngkitan.

3y ago

itu lah saya pun risau, okay terima kasih yaa

Awk pakai pantyliner tak? Sebab saya pun macam awk jugak keluar hijau. Then sy stop pkai pantyliner, terus elok. Sy ada baca klau slalu pakai pantyliner tak elok jugak. Tapi klau tk pakai tp still keluar, tu sy tk sure.

3y ago

ada masa saya pakai sbb ada keputihan warna putih tu

cepat2 refer clinic, takut akan jadi jangkitan. sbb pernah kena

klu kehijauan better refer klinik

refer klinik