naikkan hb

hi korang, ada tips tak untuk naikkan hb. saya memang x boleh telan ubat yg kk bgi. kalau mkn je muntah + saya jenis yg susah nk telan ubat biji😂😭. bila nurse tanya saya cakap mkn pdhal x mkn pon. and one more thing, betul ke klau kuat mkn ais ketul pon boleh menyebabkan anemia?

6 Balas

Kenapa tak jujur sis? Kalau jadi apa2 kat baby nak salahkan sapa tu? Boleh jer beli brand lain dekat farmasi. Try n error. Saya dulu pun xblh telan ubat yg kk bagi tu(zincofer) pastu beli sdri kat farmasi tapi tak serasi. Jadi muntah2 dan cirit birit. Pastu saya makan balik zincofer tu dengan air sunquick suam tanpa letak gula. Sampai sekarang blh telan. banyakkan makan sayur sayuran hijau,hati ayam,buah jambu,limau utk naikkan hb

mkn ais bukan punca anemia tapi tanda anemia .. sy dulu ank first pon hb low mmg asik rse nk kunyah ais ...kalau ubat tk serasi boleh mtk nurse tukar ke maltofer ke ..sbb maltofer perisa coklat biasanya org boleh mkn ..kalau zincofer mmg tak smua serasi sbb dos pon tggi .. kalau rasa tknk bgitau nurse boleh je prgi farmasi try ubat lain mcm iberet, sangobion

2mo ago

jgn amik remeh kalau hb btul2 low takut effect pada baby ..

jujur je , nnti nurse suggest ubat lain mcm saya 3 kali tukar ubat .. kadang2 hb ni kena mkan ubat juga , susah nk naik sndiri ... sambil2 tu makan makanan yg naikkan hb .. sbb sya pernah tk makan ubat , bergantung dekat makanan jeh .. last2 makin turun . Skrg tengah cuba amalkan pati delima.. mkn dengan ubat .. esok nk tgk result cmne 😅

kenapa tak jujur dgn misi? ada je ubat jenis kunyah..cuma kena beli sendiri. tapi dos semua dktr yg bg. tang minum ais tu, ada research dktr tulis minum ais penyebab anemia ke? klu takde, tu auta.

just bg tau dokter or nurse di kk.. vitamin utk ibu mengandung banyak yg kita boleh cuba tp atas nasihat dokter yaa dan keserasian badan kita dgn vitamin tu..😍😍

kalau tak makan, bagitau je tak makan. nurse akan tukar ubat atau awak kena beli ubat sendiri kat farmasi.