Anemia semasa mengandung

Saya nak tanya, dkt sini ada tak ibu2 yg pernah mkn ubat ni? Sye anemia dan dpt ubat ni. Sye dah mkn dlm beberapa minggu tapi masih rasa yg sama jantung laju lps mkn ubat ni, badan jadi tak sedap, pening dan rasa loya. Sye telan dgn air jus delima gulsan. Ada tak yg pengalamannya sama mcm sye. Dan sye nak minta tips utk naikkan hb boleh? #firstbaby #firstmom #seriusnanya #bantusharing

Anemia semasa mengandung
42 Balas

hai... sy pun sama dpt ni... ms 1st check up tu doktor suh makan 2 jam lps berbuka. lps ramadhan ni sy cuba amik sebiji pagi sebiji malam. x jalan. loya teruk. sampai pernah termuntah lps 1/2 jam makan kalo amik pagi zincofe ni. last² back to sebelum ni. makan lps 2 jam makan malam tu. mybe awak boleh cuba makan waktu malam. gapkan 2 jam lps last meal awak, lps tu awak tido. lps tu bykkan makan buah jambu ke? sy x minat sy jambu batu tu. tp sbb naikkan hb, sy paksa diri makan sebiji tu hdp sorg. makan sambil tgk tv n buat keje lain. sy suka potong dulu simpan dlm peti ais. lps tu kalo boleh masa makan zincofe tu awak sulam air putih sejuk je. tanpa apa² air lain. cuba la. mana tau berjaya. sy doakan awak hb naik cantik sampai bersalin. aamiin.

masa mengandung ank sulung memng Sy kna mkn ni.. memng muntah2 teruk sgt.. hb pun jtuh truk... last2 Sy skip jgk mkn.. Cuba mkn sayur Dan buah2an bnyk... klini saya pregnant ank ke2.. hb Sy pling tinggi 13.6 harini 12.8.. tipsnya amalkn minum air sunquick.. Sy minum mcm2 perisa yg masam .. mkn buah tembikai bnyk2.. mkn buah jambu air... memng favorite... skip air teh kopi coklat... sng cter minum air kosong Dan air buah shja... sayur Sy mkn ulam2 yg boleh tmbh darah.. memng Sy x boleh mkn mknan berkuah.. mkn nasi dgn ulam shja.. harini misi bg jgk zincofer untuk tmbh darah... saya minum dengan jus buah.. tp Sy buat air sejuk...

sah8a baru dapat ubat ni 2 minggu lepas. sebelum ni saya makan obimin. hb semua okey,tapi nurse cakap dah masuk trimester ke dua,tukar ubat zincofer untuk elakkan hb turun bila sampai masa nak bersalin nanti. Alhamdulillah,okey. tak ada masalah..cuma lepas makan ubat ni waktu pagi,kadang² rasa nak muntah. tu jelah..lain² tak ada. nurse dah cakap,kalau ada sakit kepala, sekejap tu normal. kalau berterusan kena bagi tau,nanti nurse tukar ubat lain.

saya pun taksesuai zincofer , asal makan je mesti muntah balik means badan tak terima vit tu , then ambik maltofer pun hb still tak naik , makin turun . sampailah kawan saya suggestkan iron tablet , ambik 2biji malam sebelum tidur and makan buah naga merah . alhamdulillah pagi tadi checkup naik 11+ dalam 2minggu saya amalkan . kalau tak naik mmg kene cucuk punggung dah tadi 😅 .

saya makan effect nya sembelit mula mula.Lepastu ada tnya nurse yg bgi ubat nie.Dia ada cakap antara paling tinggi iron ZINCOFER nie lah.Effect dia sampai skrng xhilang mual muntah pening loya sembelit tapi lps mkn ubat nie saya biasa kan sulam dengan buah buahan.Alhamdulillah menjadi.Cuma sembelit je tak okay.Saya teruskan makan sebab malas nk tukar ubat😊.

sy pun macam tu.. lepas minum zincofer je mesti rasa mual pastu muntah.. And then kawan ada suggest minum dengan air sunquick tanpa gula so saya try la alhamdulillah dh tk mual dn muntah dh.. Skrg sy dh tk ambik zincofer tp tukar kepada maltofer plk.. Alhamdulillah hb maintain dan naik elok..

2y ago

sama..sy yg kental ubat pon..bila pregnat no3 ni jd tak kuat dgn zincofer..trs tukar maltofer..alhamdulillah..dah mkn masuk kotak yg ke3..

Sy makan ubat ni 1jam sblum makan rasa pening n nak muntah . N then sy cuba makan zincofer ni 2jam slps makan . Alhamdullilah tak muntah pun . Sy makan ubat ni mnum dgn air suam2 panas 2biji . Perlu set timer dlm phone baru ingt nak makan . Kalau tak set alamak nya keesokan lh makan . Hehehe . Tu pgalaman sy lh . Taktahu org lain .

Saya makan ubat ni. Sehari 2 biji. Memang rasa mual je tekak ni.. so akak ipar suggest suruh makan ubat sebelum tidur. Pastikan selepas 2 jam makan, baru ambil ubat ni supaya lebih serap vitamin nya. Saya telan dengan air sunquick tanpa gula, minum sejuk2 😆 tapi kadang, loya tu ada gak. Muntah pun ada tapi sabar ajelah..

saya pon mcm tuu, saya boleh makan ubat ni dengan air kosong tanpa muntah tapi bila lepas makan, saya akan jadi sesak nafas, pastu doc tukar kan dengan ubat iberet, alhamdulilah sampai sekarang saya amalakn dengan air jus delima, dalm masa dua minggu hb saya dri 10.7 naik 11.1. boleh mintak doc tukar kan ubat kalau xsesuai

saya makan ubat ni memula mmg muntah . lepas tu doc suruh saya tukar waktu makan ubat ni , makan ubat sebelum tidur dengan air sunquick tanpa gula . air buat sejuk sedap . alhamdulillah okeyy sampai skrg sya dah 4bulan . jangan lupa makan jambu batu , betik jugaa .