mownik sicksnes

Knp ye sy mengndung kali ni mkn nasi x boly..bila mkn je mesty nk muntah balik..sy dh berminggu2 x mkn nasi.just mkn buah2an n air saja..p air kena yg masam2..knp ye.. klw tidak mkn nasi boly jejas kn bby dlm perut ke.

13 Balas

sama mcm sy. tak boleh bau nasi lgsg. mkn benda lain pun muntah. tp doctor cakap 1st trimester pemakanan kita tak jejaskan janin dlm kandungan, sbb placenta/ uri tak siap lg. nanti 2nd trimester Insyaallah selera akan pulih. waktu tu jagalah pemakanan elok².. yg penting skrg ni air minum bg cukup. tambah limau pun tak pe kalau tak lalu air masak. mkn buah pun ok, mkn je apa yg tekak boleh terima, mcm sy, tekak boleh terima laksa n tomyam je. so sy mkn yg tu jelah. tu je yg tak muntah.

Sama lah kita , sis .. Saya tak bole makan nasi putih + lauk² langsung . Selain nasi putih , ape pun boleh . pembawakan kott kann... 😅

Nanti lama2 hilang morning sickness akan ok dah selera mkn sis tu

Sama la.. Paksa juga makan.. atau cari makanan lain yg sesuai..

Tq semua bg pendapt..insyaallah sy cuba..

Janji minum ckp n mkn buah tu pon ok..utk baby jgk

Mkn buah n sayuran byk2. Bole ganti dgn mee

Sis makan makanan yg sis boleh telan 😊

morning sickness je tu sis.

Bukan nasi ja carbo.. mee.. oat.. bnyak bnda lain lg.. cuba google.. 🌱