kencing manis

hi..klu ade sspe thu soalan sy ni,mohon jawab ye ..sy confuse .. 1) utk thu kita ade ke tk kencing manis mse pregnant,msti kne mnum air gula bru detect ke atau mmg bole detect dgn amik drh hjung jari tu ? kptusan dia akn sama ke ? 2) brdsrkn amik drh hjng jari td , blood sugar sy 5.6 mmol .. normal kn ..jd sy perlu lg ke mnum air gula ?

8 Balas

Bacaan gula yg masa minum air gula tu lg tepat. Ambil darah dari lengan. Kalau yg cucuk jari tu, sekejap je dah berubah result dia. Sbb tu kalau nak tau ada gdm atau tak, kena buat saringan MGTT tu. Lagi tepat sbb boleh ambil bacaan average up to 3 months. Sbb tu makcik pakcik selalu kantoi kencing manis kalau appointment hospital. Depa duk ingat lagi seminggu nak kena ambik darah, pantang mkn minum dah boleh kurang gula. Padahal kalau draw blood drpd lengan tu, boleh detect gula dlm bdn, average 3-6 bulan.

5y ago

oh mcm tu ..ok sis tq ya info

Sblm dan slps minum air gula nk detect kencing manis ketika pregnant.. Ambik drh ketika pregnant d lengan bkn test yg d ujung jari.. Sblm minum air gula kna puasa nurse akn ambik drh pastu minum air gula 2 jam slps tu ambik drh lg... Klu ms ngandung berat naik kna minum air gula utk kali ke 2... Klu g check perut setiap bln pn nurse akn suh kencing & ambik drh d lengan utk check smua.

Xsama..sebelum mnum air gula tu, kena puasa dlu dr mlm lg, biasanya start dr 10 mlm, sebelum mnum air gula tu nurse akn ambk darah dlu..2 jam lps mnum air gula kena ambk drah pulak..

masa minum air gula tu..malam kena puasa start pkul 10.. esok ambil darah yg pertama kena bawah 5.3..lepas minum air gula kena bawah 7 rasa nya..

Mmg kena minum air gula utk tahu ad sangkut atau x.. biasanya saya kalau test sendiri 4.6 je.. tapi bila minum air gula.. sangkut kencing manis.. 😅

5y ago

oh sy skrg dh 24 weeks

Minum air gula results lg tpt

1.bakal Ibu2 yg ada sejarah keluarga mempunyai kencing manis. 2. Umur 25tahun keatas 3. BMI berlebihan. 4. Berat naik mendadak semasa mengandung. -memang kena minum air gula utk pantauan..(utk pastikan ada or tak de gdm) --------------- Walaupun normal.. Gula dlm badan.. Semua atas doc @ misi yg merawat kita.. Kalau dorg suruh minum.. 😅😅😅 kena minum la huhuhu..

5y ago

Mcm sy 1st kena 17w sbb berat naik mendadak, + memang sblm preggy berat lebih.. 😅.. Umo dah lebih..

Wajib minum air gula utk tahu ada kencing manis ke tak. Nurse yg akan bg tau sm ada sis kena minum air gula atau tak