Minum air gula + checkup perut

Hi ibu2, esok sy akn mnum air gula.. start berpuasa jam 10 mlm ni.. sy ada bbrp soalan utk ibu2.. 1) mse puasa, xboleh ke mnum air kosong? 2) Esok jgk kne amik urine, klu x mnum air mmg ssh lh nak kluar air kencing..risau plak kne kencing kotor . 3) tips mnum air gula plain, takut muntah #SeriusTanya #firstmom #bantujawab #ingintahu #airgula

11 Balas

kalau saya kul 7 or 8 stop makan pastu kul 9 sampai nak dekat kul 10 minum air masak banyak ii lepas pukul 10 jngan makan jngan minum langsung sampai laa esok pagi dh siap minum air gula masih takleh makan takleh minum lepas dah ambik darah kali ke dua baru leh minum air putih. time nak minum air gula kalau bole tarik nafas dlm ii pastu terus minum lagi afdal 1 kali teguk tapi kalau takleh buat laa dua kali teguk sebab kalau banyak kali risau muntah kene repeat balik

kk saya check up boleh je minum air kosong. takde masalah. nurse lagi suruh minum air masak banyak2 sbb sy pon ade check up utk urine hari yg sama. sebelum minum air gula minum air kosong. lepas minum air gula pon sy bilas tekak air kosong. sy pun minum air gula plain.

3mo ago

hi ibu2 .. sy tt yg bertnye.. alhamdulillah,dh selamat mnum air gula plain.. terima kasih sgala tips yg ibu2 bg.. air gula smlm x semanis sprti yg sy sy sangkakan.. mybe sbb suam kut..

beli je dkt farmasi air gula brand barikel . ada 4 flavour boleh pilih. then letak dlm peti ais. sebelum minum, tunjuk dkt nurse boleh minum tak air gula sendiri. kalau boleh, proceed je minum. kalau air gula plain, seriouslyyyyy i kennot😭

3mo ago

alhamdulillah, dh selamat mnum air gula plain.. xsemanis yg sy sangkakan..mybe sbb suam kut..

kalo sy 1st time minum air gulaa isau je,alhamdulilah xda apa..jgn pikir sgt, minum je mcm biasa. sy standby kulit asam limau utk bau *xmkn ye* dan air masak sejuk untuk bilas(depends kk jgk).ad org standby minyak angin

1) boleh mnum air masak sahaja, pgi sblom keluar ke kk tu blh la mnum seteguk dua. 3) mnum terus jgn benti2 nnt muntah. lps mnum air gula trus kumur2 mulut, continue puasa lg 2jam n xblh mnum air masak.

Boleh je mnum air kosong. Klu nurse dkt klinik sy pergi ni nurse bgi je mnum air kosong, asalkn jgn mkn start dari waktu puasa tu. Tp better confirm balik la, should be smua sama. Call klinik

nurse saya cakap boleh minum. tapi taktahu la kot nurse awak tak bagi, boleh tanya semula. 😅 jangan fikir apa2, kalau boleh minum sekaligus.

boleh je minum air kosong .. lagipon sblm dan selepas minum air gula tu kena amik darah sis .. bukan check urin je ..

bolh minum air kosong .. dn juga semasa minum air gula sediakn air masak untk bilas tekak supaya x munth nti