Kenapa ramai ibu tidak mahu mengambil epidural?

Jom ketahui lebih lanjut: <a href='https://my.theasianparent.com/apa-itu-epidural/amp' target='_blank' >https://my.theasianparent.com/apa-itu-epidural/amp</a>
Voice your Opinion
Takut ada kesan sampingan buat masa panjang
Tidak tahu apa itu epidural
Rasa macam lemah kalau ambil epidural
Saya okay je kalau nak ambil

823 respon

10 Balas

Sakit belakang selepas epidural itu mitos..ramai ibu2 mengandung bertanya pd ibu2 lain yg tidak tahu apa yg mereka katakan..jadi mitos ni dipercayai dari mulut ke mulut..risiko utk kerosakan saraf disebabkan epidural sgt jarang (risiko sgt kecil)..epidural tidak menyebabkan sakit pinggang/belakang yg berpanjangan..kalau sakit pun cuma sehari dua dan akan hilang (sakit di tempat cucuk shj) Not to mention ramai yg confused between epidural dan spinal anaesthesia..pls do a lot of reading and pls ask your doctors..tentang bius boleh tanya doktor bius ye.. *mother who opted for epidural,received one and delivered spontaneous vaginal delivery with epidural 🫶🏻

xnk pun mmg kena jugak ambik sy ni. 😇 sbb czer,xblh nk lari dh tdi pun pakar bius dah check semua kwsan y kena epidural sblom ni,tkut ada masalah tpi alhamdulillah OK. dpt bius separuh untk kli ke 3 harp dipermudakan semuanya amiin

First time amik epidural masa d&c terus rasa lain ..pinggang tak boleh nak terus tunduk amik barang atau menyapu memang berbeza sangat rasa dia lepas amik epidural..sakit lain mcm pinggang ni.. xmcm sebelum2 ni

2y ago

ouh yeke sebab lepas je cucuk belakang tu mmg belakang ni sakit xhilang xboleh bongkok lama2.. spinal anaesthesia yea

Saya baru bersalin bulan 4 tahun ni dgn epidural. Alhamdulillah setakat ni xde apa2 kesan sampingan 🤲🏻😊

dh kena pn cucuk..mmg sakit dan brpanjangan..skrg tgh preggy lg terasa siksany

Takut akan kesan samping untuk jangka masa panjang

Bila dah tau rasa, lepas ni nak ambil epidural

tp sy ambik jgk wlpn akn dpt risiko tu hmm

takut kesan sampingan yg berpanjangan

takut kesan sampingan