mengurut lepas besalin...

Salam ibu ibu.. hanya sekadar bertanya... semalam mertua saya cakap lepas besalin jangan terus mengurut dan tak mengurut pun tapa sbb takut badan sakit dan x kuat lagi. Tp mak saya cakap wajib mengurut lepas besalin.. kira lepas balik dari wad tu terus cari org untuk urut .. Macam mana ya ?? Share laa pengalaman ibu ibu semua.. nanti saya nak bagitau mereka

2 Balas

saya dulu hari ke 10 lps bersalin baru mula mengurut dan bertungku. tp ada sebabnya kenapa lewat. anak sy kna tahan wad seminggu lps lahir, lps dia keluar wad baru nak cari tukang urut.. sementara tunggu nk mengurut tu, mak sy hanya tolong prepare utk mandian guna daun2 herba utk segarkan badan lps bersalin. sy pula beli set pantang sari ayu, boleh terus guna param pilis letak kat dahi tu. makan berpantang mula dr hari pertama sy keluar wad lg. hari yg bidan dtg rumah baru mula bertungku bg keluar darah nifas habis, mengurut 1 badan bg susu badan keluar lancar.

4y ago

Oh macam tu.. ok2 faham kira xsemestinya awai laa kan.. asalkan wajib mengurut

Sekurang kurangye 3 Hari lps discharge baru mengurut bukan apa takut badan masuk angin kepala boleh sakit Dan memboleh susu kurang.. elok mengurut awal melegakan badan Kita yg tgh rengang Dan mencepatka proses susu agar baby dpt menyusu dgn cepat