Bakal duduk serumah dgn mertua

Saya dah 3 tahun kawen dan duduk rumah sewa sendiri walaupun ekonomi terumbang ambing dan rezeki kami rumah sewa ni tuan rumahnya nenek kepada suami jadi ada kelonggaran sikit bab bayar sewa dan diskaun kalau rumah lain rm400 sebulan,rumah kami rm300 sebulan..rumah sewa kampung je..2 bilik 1 bilik air.. saya ada anak sorang yg umur 2thn dan bakal bersalin bulan Disember nanti... Disebabkan komitmen bertambah, saya dan suami dah usaha macam2 utk dptkn kehidupan yg stabil.. lebih mengutamakan keperluan anak berbanding diri masing2... Tapi,usaha kami mcm kosong..penat tapi kosong..hanya dpt bertahan hidup la kata org..kdg2 makan pun sayur je xde ikan,xde ayam jauh lagi udang sotong kn.. sayur pun msk bening air je.. kesian ank kami... Jadi,suami pun nekad nak cuba kerja di Singapore...dia dpt offer dgn kawan dia utk sama2 interview kerja di Singapore bulan 10 nanti... Saya sbgi isteri haruslah bersetuju dgn keputusan suami sbb demi anak,demi keluarga.. sekurang-kurangnya ank2 kami akn dpt kehidupan yg sedikit selesa dari sekarang kan... Tapi itulah,saya perlu berkorban utk duduk dgn ibu mertua saya..ayah mertua saya dh tiada... Jadi,suami minta saya tolong jagakan ibu nya... Saya takde masalah dgn mertua.. mertua saya baik... Alhamdulillah.. mertua saya suka belanja makan kt luar.. mertua saya suka main dgn ank saya.. mertua saya suka culik ank saya lepastu bg makan..kdg2 1 hari ank saya x balik2 sbb mertua main dgn ank saya.. Adik beradik suami ada 8.. suami ank ke dua.. ank first si abang long,27thn ..dia ni bru habis bljr di Mesir tp x lulus dan masih berharap nk belajar lg di Mesir.. ibu mertua x sanggup nak tanggung dia lagi jd si Along ni bawa diri, merajuk..kalau balik rumah pun dia hina adik2 dia yg masih kecil dan mengamuk tak tentu pasal... Suami saya ank kedua,spt apa yg org2 ckp psl anak kedua,berdikari,ad dunia sendiri,ya suami saya la tu.. dulu,sblm saya kawen,mak mertua saya x suka suami saya sbb dia anggap suami saya panas baran,x boleh ditegur,x bole dibentuk..tp lepas kawen ni,mak mertua saya mula rapat dgn suami saya dan jugak saya.. Adik suami yg ketiga skrg bakal menjadi cikgu... Perempuan,23thn bwh saya setahun.. dia seorang perempuan yg tegas,garang dan tetap pendirian... Baran pun ya jugak..dia ni mmg senang kalau nk bergaduh dgn suami saya..dia dgn suami saya mmg senang bergaduh..isu kecik pun bole jadi pergaduhan besar.. sbb nya dia dan suami masing2 x nk kalah.. sye prnh nmpk dia bertumbuk dgn suami saya.. tp tulah menang jadi arang kalah jadi abu😂 maybe suami masih pandang adik dia ni perempuan so bertumbuk ala kadar je la..hahaha.. dia ni baik tp kdang2 saya rasa dia x suka saya dan bermuka2... Dia ni kuat control jgk.. kalau mak mertua nk pergi mana2 mcm belanja dapur ke,kad bank mak mertua saya dia yg pegang.. dia x bg mak mertua saya boros tp kdg2 dia ajak mak mertua saya jalan2 pakai duit mak mertua saya..x kisah la tu mak dia..tp tulah,kelakar kan..hahahah Adik suami yg ke empat,lelaki skrg sdg bljr di IKBN..yg kelima pun lelaki skrg sdg menganggur di rumah mak mertua tp dia pun tgh tunggu panggilan askar.. anak keenam mak mertua saya perempuan,nk SPM tahun ni..yg ketujuh perempuan baru darjah 3.. yg last si bongsu no8,lelaki bru 6thn... Saya x de masalah kalau nk serumah dgn mak mertua saya.. yg jadi masalah dan kebimbangan sye skrg adalah.. adik beradik suami saya terutamanya yg sulong,no 3,dan no 6 tu... Yg paling sye risaukan yg no 3... Dia sentiasa rasa dia betul..saya x pernah lagi bergaduh mulut dgn dia tp tak puas hati tu ada.. banyak kali saya terasa dgn dia.. masa pantang ank pertama saya,saya terpaksa berpantang di rumah mak mertua saya sbb 1,mak saya sakit..2,saya diganggu belaan tukang urut yg suami saya upah utk urut saya masa berpantang tp x teruskan sbb dh terkena... Jadi,utk keselamatan saya dan ank,saya duduk di rumah mertua sementara nk bersihkan rumah dari makhluk2 x sepatutnya... Mse berpantang,dia ada balik ke rumah dan malam tu tiba2 dia masuk bilik saya dia tnye saya "kak pakai tilam kita ke?" Saya pun jwb, "tak tahu la ni man yg bagi.."sambil saya selak la alas toto tu..oh ya,saya berpantang tido atas lantai ya..berbekalkan tilam nipis dan toto 3 lapis..hahahah.. "tu tilam kita,kak..kak ad tilam sendiri tak? Nanti bwk la ke sini..susah ah nk tido x de tilam.." dia kata cmtu.. saya pun jwb "ha yela nanti man balik,kak minx dia amek tilam kt rumah.." pastu dia keluar dari bilik.. 10 minit lepas tu dia masuk lg dlm bilik... "Kak,akak guna ke tilam ni?" Dia tnye..saya jwb "guna..buat lapis ngan toto..knp?" Pastu dia buat muka tak suka dan terus keluar bilik.. saya? Of course la dh rse x best..saya wasap suami saya cerita dan saya minx suami bawak kn tilam dari rumah balik keje nanti.. pastu suami balik keje dh pukul 12mlm..dia balik tu saya tersedar dari tidur.. suami terus baring kt sebelah..saya tnye suami "abang,bwk tilam tak? Ila nk tilam dia ni.." pastu suami saya jwb "abg tnye dia,dia kata tak pe,x nk guna..dia esok pagi balik IPG dah.." awak2 rasa saya mse tu mcm mne?? 🗿 Kalau sihat,mmg saya 1by1 dgn adik dia tu...mujur aq tengah sakit nyahhh😂 Yg si abg long plk, pengalaman mse sye berpantang, mse tu dah sebulan la saya berpantang kira dh sihat sikit la kan...baby pun x de kuning dh... Mse tu mak mertua dh siap masak..lauk saya pun dh siap..tp sye kt bilik tgh susukan ank.. tiba2 abg long ketuk pintu bilik ckp "nk mkn gi dapur tau ni bkn hotel ada hntr2 mknn masuk bilik..xde sape nk layan gitu.." saya kt dlm mcm tercengang tau..tiba2 je dia sound perli sye cmtu... Sye tgh susukan baby kot mse tu..lapar pun lapar..saya tahu la nk ke dapur..mse tu dia balik cuti sem bru seminggu..mmg mak mertua saya layan saya baik,hntrkn mknn ke bilik,tolong mandikan ank sye apa semua.. tiba2 dia sound sye mcm tu..mse tu saya dh sangka buruk kt mak mertua saya la..mak mertua saya canang cerita ke apa kn.. tp tiba2 mak mertua saya masuk bilik hntr mknn.. "kamu duduk je dlm bilik,makan ni..nanti dh siap baru hntr pinggan ke dapur..mak minta maaf psl along..along tgh stress tu..minx duit kt mak mak x bole nk bg lagi.." pastu mak mertua saya cium dahi saya sblm keluar bilik... Saya jadi blur tau...nk nangis pun ada sbb kena perli dgn abg long gitu je...dh tu saya sangka buruk plk kt mertua saya🗿 So,itulah kerisauan saya .. mak mertua saya baik tapi adik beradik suami...hm... Yg keempat dan kelima tu lelaki,bujang plk tu so susah nk bertegur dgn saya sbb masing2 masih segan...☺️ Yg keenam plk masalah dia 1 je,x nk pergi skolah pdhl nk SPM ni.. yg ketujuh dan kelapan pun x de mslh dgn sye sbb dua2 masih kecik,kalau saya ckp diorang akur dan dgr je ... Dan diorang suka bermain dgn ank saya... Mcm mne la kalau suami saya keje jauh nanti.. kalau adik beradik dia yg buat saya sakit hati,saya lempang je bole tak??😂 #donemeluah

13 Balas

Bagi saya okey je duduk dengan mertua kalau takde pilihan, saya pun pernah stay dgn in-laws. Tapi yang terbaik of course la duduk sendiri lagi² kalau suami jauh. Tapi based on cerita awak ni, ada la pahit nye kalau duduk dgn mertua. Saya faham luahan hati awak. Cuma kalau nak duduk rumah mertua saya amalkan, 1. Barang semua sendiri punya, jangan pinjam² dengan in-laws. 2. Buat kerja bahagian kita shj seperti masak utk kita shj atau basuh baju utk kita shj. 3. Kalau kita guna dapur, kita kemas dapur, kalau anak main dkt ruang, tamu kita kemas ruang tamu 4. Abaikan apa in-law cakap/mngata pasal kita. Masuk telinga kanan keluar teling kiri. Ye ye kan je. Kalau rs tak perlu tak payah buat. 5. Kena jadi tegas (pada tempat yang betul) bab berkaitan anak dan diri sendiri 6. Jaga aurat & jaga batas sesama in-laws Suami saya pun ramai adik beradik. Tapi suami saya garang, semua hormat suami. Jadi in-laws segan dengan saya, saling menghormati. Alhamdulillah

Saya tak baca sampai habis sbb dah serabut. Awal2 ingatkan suami mintak tlg jagakan mil sebab mil duduk sorang lepas kematian suami. Nohhhh rupanya ramai lagi anak2 lelaki yg boleh jaga & mmg tanggungjawab dorang pun nak2 belum kahwin. Jgn pening2 la sis. Duduk sendiri. Sis dgn suami pjj ke nanti? Skrg duduk mana? Sis kerja ke? Kalau housewife takde keperluan nk pjj, pindah jb bawak anak2 husband boleh ulang alik. Kalau suami taknak hadap jem duduk area gelang patah so boleh masuk checkpoint tuas. Ramai anak perantauan mcm sis duduk sini. Kalau kewangan belum kukuh, bertahan la sebulan duduk rumah mil dulu sementara nk tunggu suami nk dpt gaji SGD. pastu mai lari ke sini. Sekian dari anak jati jb

Duk rumah sendiri je sis. Pjj dgn suami tapi selesa sbb rumah sendiri duk dgn anak2 je. Cuma struggle sikit sbb handle anak sorg2 dan hal lain2. Takde lah sibuk2 nak berkejar jaga aurat dgn ipar duai, jaga hati perasaan dyeorg, semua lah nak kena jaga nt. Kang kita salah sikit, nmpk salah tu mcm besar segunung bg dyeorg. Duk asing lebih baik sis. Lagipun mmg suami kena sediakan rumah asing dari keluarga sis atau mertua sbb termasuk dlm nafkah sediakan tempat tinggal yg selesa utk isteri dan anak2. Lagi satu, satu rumah tak boleh ada dua tiga queen. Hancuss nanti. Kita pening kepala nak hadap situasi yg lebih kurang sama setiap hari. Lebih baik jarang jumpa, jiwa pun tenang. Lebih bahagia.

satu je la nk ckp..kalo nk duduk dgn family mertua ni..telinga kena tadah Dan hati Kena kering..hati kena kering ni untuk ape..bila ipar duai jenis mulut longkang haa tu memg kena hati kering...😂😂sy dah Rasa jiwa seksa mcm mana bila husband pegi keje....kdg² mcm nak humban dlm jamban je..nsb anak org...😂😂nk² dtg pulak jenis toxic ipar...aish xpyh ckp la nak je cili mulut kdg²..jenis² yg bajet bagus everything tapi habuk pon xda...😂😂syukur la skrg dah pindah umah sewa jauhh..

xyah susah² nak fikir nak dok sama ke x, benda da nampak.. better dok sendiri sis.. suami keje spore biarkan, tp awak & anak² dok umah sewa lain.. jgn dok serumah.. kalo kat umah tu cuma ade mil & ipar yg kecik 2 org tu ok lg.. pastu tu umah mak die kan? nt time anak² die balik ramai² kang takut ade selisih paham ke ape susah jugak.. kang sampai bile nak memendam rasa.. sebelum jd parah baik elakkan.. bincang semula ngn suami cakap awak dok sendiri je ngn anak²..

ntahla sis, bg sye sebaik mana pun inlaws, xyh la dduk bersama. kalau dtg bermalam semalam dua tu ok la. belum duduk serumah pun dh bermacam2 perangai adk bradik suami tu. adk bradik suami ramai kan blng tlng tengok2kan jgk. lgipun aurat kite nk kne selalu jaga. truskan je dduk rumah sewa tu n pjj dgn husband. hati kena kental n cekal la sbb bakal pjj n kne uruskan anak2 sorg diri.

1d ago

dengarlah nasihat kami sis ☺️ awak hnya perlu prepare fizikal n emosi awak untk pjj dgn suami dan jga ank2 sorg diri drpda awak kne hadap drama2 melayu yg bakal berlaku lps awak ddk serumah dgn mentua&ipar..meroyan awak nnty sis.. mentua baik mcm mne pun, kita tetap org luar.. ✌️

Maaf ckp la sis.. klu blum duduk srumah pun da pnjg karangan sis nie, baik pikir blek kputusan sis nk duduk srumah mntua tu... blum duduk pn da mcm2 drama ngn adik bradik, klu da duduk skali lg dasyat sis..

9h ago

sy sampai xleh baca smpai habis😅😅 dia punya tahap panjang karangan tu...trs skip baca komen

dari dok pindah rumah mentua,apa kata awak stay je rumah sewa awak..dalam pantang nanti boleh la kot minta jaga kat rumah awak so tak la nak menghadap masalah dgn ipar².

sebagai menantu yg duduk serumah dgn in laws. kalau boleh elakkan la sis, sbb byk buruk dari baiknya. jauh2 wangi, dekat2 busuk

x baca sampai habis .. sebab melalut sampai topik lain ja .. dok sdri ja sis.. mula2 manis dok skli.. lama2 jemu ...