hb low ke??

Kenapa ye tiba2 rase nak pitam bila jlan2, sesak nafas, sejuk ..kdng2 je dia dtang..tpksa dduk skjap bru okey, Hb chek mngu ni 11.9 #18weeks

11 Balas

Hb sis normal je tu.... Mcm sy lah... Tp sy jd gitu bila sy cut gula trus dlm pmknn... Pastu dgn lmbt mkn...kurg tdo dan stress pon boleh jd punca...sbb mse preggy sy kerap jugk pitam..tgh2 mkn pon tbe2 boleh pitam.. Jd sy xcut trua gula...ari2 akn ambil gula.. Bru xde lg jd..n pastikan sy xde stress or lmbt tdo..

Dah buka buku pink kan? Cer awak tengok dlm buku tu ada tulis cara nak atasi low hb, simptom low hb. Follow je yg tu. JANGAN ambik extra supplement selagi doc tak sarankan. Ingat, kita tengah bwak nyawa lagi 1 jadi jgan jadikan badan kita bahan experiment sebarang supplement.. Mkn kena jaga, rehat pun kena cukup.

awal lagi ni.. sama mcm KakL dulu awal2.. banyakkan rest yee.. baring jee takpe.. mmg 1st dgn awal 2nd trimester takleh langsung pegi shopping.. kalau berjalan pun cepat2 nak masuk kereta.. rest.. penat kan.. (buku tu sentiasa red pen huhuhu.. makan lah kerang ke bayam ke.. taknaik2..

4y ago

ye.. skrg ade kajian baru, jd nasihat pakar pemakanan jgn amik bayam ms pregnant, sayur yg bagus kangkung, pucuk paku

Hb xde lah low sangat.. Saya pn kadang2 tiba2 je boleh pitam.. Hb ok, tekanan darah pn ok.. Doktor suruh sentiasa makan, setiap 2 jam mesti makan apa2 je cth buah,roti, coklat..yg penting ada makanan masuk dlm perut.. Mmg betul..

Tekanan darah tinggi kot sis. Dulu sy tekanan darah tinggi doktor selalu tnya simptom yg sis alami tu. Baca dalam buku pink.

Amalkan jambu batu@ jambu pink sis. Saya still amik setiap minggu. Alhamdulillah result hb saya bagus 14.1

Kadang2 jadi mcmni sbb drh rendah..ambik bayam lebih dlm makanan..kangkung..vit c tu jgn skip..

Memg mcm tu..sama la mcm sy dlu...8 bln keatas bru hilang ...bertabahlah mommy

Kurang nutrisi dlm badan tu sis. Jd badan cepat lesu and boleh akibatkn pitam

4y ago

Lengkapkn nutrisi semasa hamil, ambil supplement. Sye ambil suplement shaklee mse hamil. Takde mslh lgsung waktu hamil. Cergas kesana kemari. Wasap sye utk thu kebih detail www.wasap.my/+60163585235

Banyakkan minum air dan bedrest. Banyakkan rehat ya sis.