Rasa cemburu

Kenapa tiba2 rasa cemburu pulak bila tahu biras mengandung, saya jadi sedih pulak, anak dah setahun lebih, ada tak ibu2 macam saya #ingintahu

5 Balas

Biras you mengandung anak ke brp? Biasanya bila kita pregnant especially first time pregnant, memang kita akan dpt SPECIAL layanan tu daripada in laws kita, ibubapa, saudara-mara, kawan-kawan semua then drpd suami of course. You cemburu maybe sebab you rasa semua orang akan selalu berbual-bual pasal biras you, bagi special layanan tu, kasih sayang tu meningkat or the special caring tu ada kita nampak - so maybe due to all this kita rasa cemburu. Semua feelings yg kita rasa is perfectly normal ya, x payah risau kita kan manusia kalau no feelings langsung tu yg problem 😅 Tapi semua feelings tertentu ada hadnya, so kita perlu tahu macam mana nak kawal perasaan kita. Especially kalau you tiba marah geram, you x boleh tiba terlepas kat biras you sebab cemburu tu, you know what I mean - mix feelings. Sekarang you rasa cemburu, it's okay normal we all pun kadang2 ada rasa juga so bila you jumpa biras nanti, ibu kena banyak berbual dgn dia, bagi nasihat pasal pregnancy and motherhood journey then automatically feelings cemburu tu hilang, trust me.

2y ago

Jangan sedih ya, bila ibu dha bersedia utk anak kedua, ibu boleh start planning juga. Maybe keinginan you nak pregnant lagi tu😍

Cenburu dtgnye dari dalaman kita..sbb kita ada yg tak berpuas hati dgn diri kita sendiri atau sekeliling kita .. itulah kita kena didik diri kita byk dgn ilmu supaya kita blh tangani masalah biasa gini .. its normal wujud dlm diri semua jd x perlu malu...tp blh tangani dgn akal.. rezeki org adalah rezeki mereka dan rezeki kita ttp milik kita walaupun dlm bentuk apa jua..bila tiba masa kita terima insha allah..perjalanan hidup semua tak sama bagaikan gitu rezeki semua tak sama jd apa guna kita berlumba maupun ada perasaan cemburu..jika nak jd mulia dipandangan sendiri dan menghadap Allah, maka gembiralah apabila ketahui khabar baik org, insha allah dgn cara gitu allah akan letak lebih berkat terhadap kita satu hari nanti biasanye v dont realise kelebihan kita yg telah pun diberkati sentiasa. Semua org ada masalah dlm hidup cuma kita tak nampak benarkah mereka bahagia spt ditonjol..hanya allah tahu apa yg mereka teringin dan tiada..spt kita jugak.. jd tak usah joules, jz think positive and dua fr them also..u will be feeling much relief after that

sy dlu pun sama kmi dua biras sy mmng think nk preg smpai cri² supplement untuk baguskn kitaran haid....dy nk cri anak kdua sis pla anak prtma sbp yg prtma dlu sy xde rezeki gugur msa 19 minggu...lama jga lr tnggu 1 thun lebih kosong lps gugur...msa awal thun ni biras bg tw yg dy da pregnent da msuk 1 bln da..smpt jga lr cemburu tpi sy blng xpe nnty ada lr rezeki tu ..skli msa bln 2 saje lr nak test upt sbp prsaan tu lain mcm blik keja cek eh naik double line ..smpai beli yg kat farmasi tu sbp tkut yg sy beli rosak sbp dri shopee..naik jga double line😄😄biras sy hujung bln 9 due sy pla awl bln 10😍😊trjangkit kot hahaha

2y ago

Ohh yeke kak, alhamdulillah syukur la ☺

untuk atasi rasa cemburu tu..ape kata sis peknen skali😄.mcm belah suami sy..klau sy peknen..y ade dlm family 5 org tu jgk sume peknen..jd meriah

2y ago

😂

Adakah itu hormon kehamilan... ? 😁

2y ago

Tadi dengar radio ikim. ustaz tu kata, redhalah dgn rezeki yg ditetapkan kepada setiap orang.. jadi tak perlu ada rasa cemburu. kena dengan pepatah melayu: Rezeki tak ke mana. Ada untuk kita, ada untuk orang lain. So, bila ada rasa cemburu tu, jika ia ke arah negatif yg buat kita down, cpt2 istighfar, buat baik teruskan sedekah. jika cemburu tu ke arah poaitif, so usahakanlah tanpa putus asa. 🤲🌻