minum air sewaktu pantang

Kenapa tak boleh minum air banyak masa pantang ?? . Dah lah haus sangat musim panas dengan susu anak lagi?

40 Balas

Pantang org lm2 mmg cmtu sis.. sbnrnye kita kne byk minum air ms berpantang ni tuk bykkn susu bdn dan supaya tak.mengalami hydration.. kalau mak sis xbg..sis sorok2 la minum .. kalau ikutkn mak sy mmg berpantang mcmtu.. tp ms sy berpantang dlu mil yg jg..mil dia jnis akn tnye doc or nurse yg dia kenal mcm mana nk jg pntang sebenar..jd ia sndri nshtkn sy tuk minum air kosg byk..nk2 mil ada ank pmpn juga pnh brsalin..jadi mudah tuk sy berpantang...tang mkn kita berpantang la mcm biasa 😉

Itu pantang org tua2..risau peranakan lambt kecut n urat2 kembang jer..sbb tu klu ikut kajian..org dl lebih rmai yg meninggal dlm pantang sbb kurang minum air..blh buat kan darah jd beku..bhaya..pemakanan dl n skrg x sama..tlg minum air secukupnya..walaupun akk dh ada ank 6..akk x ikut sangat mana2 petua org lama2..air susu pun byk..

Erk.. boleh kot.. sy minum aje.. Mgkin sbb takut bila asyik minum kena ke tnds n luka bersalin pedih2.. tkut benang tcabut ke apa.. tapi mnum air itu lah yg baik kn.. huhuhu.. semoga sis kuat ya dn tabah.. demi anak yg comel tu.. kesian.. jaga kesihatan sis..n jaga diri baik2 ya.. hope all is well💪🤗

Ehh, minum air tu la penting, kalau tak minum air, cm mana susu nak kuar awk..hehe..tu petua org dlu2 sbb takut kita pye peranakan tu kembang..bak kata doktor pon, dlu tak byk peralatan dan ubatan mcm skang, skang dh ada suntikan kecut rahim, cair darah sume la..tp skang boleh je..😊

saya wktu pantang mesti minum 2liter air..meriah naaaa susu..anak pun kenyang..kecuali doctor ada alasan perubatan..utk ibu2 yg ada episiotomy sila lah minum air utk mempercepatkan sembuh luka..jgn dgr pantang dulu2..dr imelda pun dah pesan naaaaa..

Boleh minum.. pantang minum air tu x relevan.. sbbnya org tua2 kata x nak bg kerap p toilet... kerap jalan x elok.. sbnarnya mnum air kena mnum 2-3 liter sehari sbb nak nyusukan anak... n bg badan sihat... jgn rsau.. mnum jaa

Kenapa tak boleh minum byk air? 🤔 Memang doktor cakap mcm tu ke? Ada benda yg kita boleh ikut ada benda yg kita tak perlu ikut pun pantang style zaman nenek kita. Pantang sampai memudaratkan bukan pantang utk kesihatan namanya.

Ms pantang memang sy minum air byk.. mudah buang air besar.. org dl xbg minum air sbb diog pkir nanti lmbt baik kt bahagian bwh n cpt ke tndas.. tmbah skrg musim panas.. minum air byk.. susu pon jd byk nanti..

Dlm pantang la kita kena minum byk air. Jgn la percaya adat2 lama yg nmpak tak relevan. Kat sini dulu ada kes ibu meninggal hari ke-44. Puncanya kurang minum air dan bwhnye membusuk. Pls jga kesihatan diri.

Boleh je minum sebenarnya. Mak saya tak bagi, tapi saya minum je senyap2. Minum air banyak boleh banyakkan susu & elakkan sembelit. Bagus je. Minum je. Nanti kalau sembelit, dah 1 hal pulak