Kenapa anak sya suka menggeliat? Sometimes macam meneran.. pastu suka tenyeh mata dia.. bila dia tidur mcm x puas sbb dia slalu menggeliat then terjaga dari tidur.. kalau kat kampung sya selalu bedung untuk elak dia menggeliat.. tapi kat penang ni cuaca panas sgt.. kalau bedung, dia bangun and naik ruam kat badan.. anak sya umur 2bulan 2minggu

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Normal . Rasanya dia akan mengeliat meneran macam tu sampai 3 ke 4 bulan . Orang cakap meneran daging sebab nak membesar . Baby saya start sebulan dia start meneran dah . Tidur malam bising je sampai husband saya tak lena tidur , terjaga setiap kali dia meneran . Kadang sampai merah muka atau kalau teruk sampai termuntah balik susu

Baca lagi
2y ago

Ank sy pun br 23 hr dh start meneran n mngeliat smp tekentut teberak😂😂😂

Anak saya pun sama.. Umur 1 bln 20 hari.. Suka menggeliat mengerang mcm x lena tido.. Tp saya x bedung.. Sbb bila saya bedung lg dia menangis x dpt keluarkan tgn n gerakkan tgn dia.. Org2 tua ckp sbb kita basuh baju baby guna mesin.. Tu yg mereka menggeliat n mengerang.. Org tua2 ckp la.. Huhu

Kalau takut baby panas, boleh cube letak bantal kecil atau kusyen pada area pinggang ke bawah untuk elak effect terkejut/menggeliat tu. cara asal mmg kene bedung sis. Sbb die da bisa 9m dlm rahim area padat, keluar dunia die terkejut bebas 😂

VIP Member

Sy br nk jwb soalan sis..skali skrol tgk 1year ago..msti ank sis sebaya ank sy dh..setahun umo nya.. mg sis dan ank sntiasa sht hendaknya..dan sntiasa d bwh lindungiNya..Allahuma aamiin...

Oh, normal yr macam tu. Sy takde experience mcm ni masa first baby. 2nd ni asyik meneran malam2. Sy fikir dia sejuk or kembong perut.

Normal. Tu cara baby nak kuat kan otot2 dia. Anak sy menggeliat sampai terkentut2. Pastu dia terkejut sendiri

2y ago

Samaq

Normal mommy. Dalam perut pon dia macam tu. 🥰

Normal sbb baby nk membesar