Si bapa suka beri HP pada anak

kawan2, ada idea macam mana nak buat? Anak saya umur 2 tahun 4bln baru... tapi ayahya suka sangat beri smartphone pada anak. bila ditegur, kita pula yg dimarah.. sampaikan anak dah tak mahu benda lain dah bila dpt hp. makan xnk, mandi xnk, dll. Anak jadi tantrum bila tak bg HP. Skrg anak OK bila ayahnya xda. Tp bila ayah ada, kena ada HP. -buntu & risau :(

19 Balas

Mgkin dia penat tu, tu bg fon je tp bahaya juga utk mata dan otak anak..awk bg masa sejam je.. pastu amek fon tu dr anak..mmg dia akn tantrum tp kena kuat semangat dgr dia nangis, ckp "no", sehari sejam sahaja..lebih dr tu tak boleh..nanti lama2 dia akn terbiasa, 1st ckp dia sejam, every 15 minutes remind dia berape minit lg mama akan amek fon ye..pastikan dia ckp ya..ckp seminit lg..pastu amek..dia nangis ke tak, alihkan perhatian dia dgn sesuatu, nangis jugak, biakan je tp perhatikan jgn terlalu lama sbb takot oksigen tak smp ke otak sbb nangis terlalu lama..kat situ kita dh aja dia skali utk hormat keputusan kita..ank sy cm tu, bile sy try buat.. alhamdulillah..bile kite remind dia cm tu, dia hormat dh..setahun jugak la amek masa nak bg dia hormat cm tu tp berbaloi..☺️

Hmm bg time jer min 30 mnt..sy pon mcm tu 22 sk main fon sy bg time 30mnt jer..klau x sy bg tgk video bhy main fon sehari so ank jd tkt lma2 nk main..prnh sy bg bwh mata tu hitam time tdr ank..bgun ank menangis tgk crmin mata bwh hitam sy bgtau tu la trlalu lm tgk fon jd skrg dh fhm kl kita dh ckp dh hbs time dia bg lah fon tu&sy pon kl bg fon xprnh battrai full bg 30%jer mati dh hbs main sy charger xhidupkn biar jer..&bg mainn kdng sy bg cat air/crayon biar dia melukis sesuka hati bg kertas2 tempel kat dinding&kdg sy pun ikut main sX la klau x main kat luar main basical or apa2 la yv buat happy jd dia rasa main dgn mama lbh happy drpd dgn fon..

sy ank prtama pon suami rjin aja tngok hp dlu . sy slalu mrh . smpai mak mak dy pon marh dy sbb aja ank tngok hp slalu . lps da asik d mrh oleh sy n mak2 dy . lps tu ank tu jdi mmberontak klau d bg hp . dy nk guna lps tu dy xbole ambek hp tu sbb ank xnk leps kn . bila dy rampas ank jdi mengamok menagis mcm kne dera . lps tu sy pon ckp pd suami . tu la akibat aja ank tngok hp slalu . bg la lg lps ni . jgn kata sy plak ngaja ank . awk yg xdgr nasihat sy . lps tu nt ank rabun pon jgn sala kn bini . sy ckp je mcm tu trus dy da xd bg lg hp kt ank wlau pon ank tu mtk . mudh mudhn suami awk pon brubh la ye . uhuhu

Kalau suami mmg xnk lgsung bg anak hp. Stakat pgg ok lg. Kalau bukak youtube ke katun ke mmg kirim salam. Dia lg suka layan kerenah anak. Yela byk waktu kt tmpt kje. Ms yg sikit tu la untuk anak bini. Tp suami suka bli mainan tuka anak.

Saya bagi hp juga kat anak tp ade masa bukan sepanjang masa ... even kita amek fone anak saya x kan nangis dia akan bangun g main mainan dia .. maybe husband sis kerap bagi fone tu sbb jadi mcm tu ..

Bawa jumpa terapi untuk budak tu. Nanti mak ceritakan dengan terapis atau doktor. Mereka boleh cadangkan untuk buat psychoeducation untuk suami anda.

tanya ayah,syg ank ke x syg?kalau lah ayh tau,ramai kank2 yg lahirnya normal tp bila dh bsr jd oku sbb gadget.ramai yg xblh brckp sbb gadget

Tulah, kdang2 nie husband kite nk mudah jer...x nk lyn ank2 bgi hp, dye boleh bersenang2...kdang sy geram gak...huhu

Anak saya suka makan ayam kicap. Sesuai kah untuk dia yang berumur 2 tahun?

Bincang elok2. Bagi husband baca article keburukan hp pada anak kecil.