Baby suka tengok handphone

Bayi 6 bulan leka sgt bila tgok kartun kt handphone . Sy beli kn mainan byk2 pun dia x nak main sgt . Main kejap2 je lpstu merengek . Tu yg bila sy nk kemas2 rmh ke nk buat kje sikit ke buka kn dia kartun kt hp bg dia tgok snyap je .

9 Balas

Memang baby akan senyap bila tengok youtube sebab ada gambar terang dan warna bergerak, so dia ralit tengok benda tu. Saya nasihatkan pada mommy untuk hentikan screentime pada anak. Bagi anak main mainan atau senduk2 etc (pastikan selamat) semasa mommy buat kerja lain. Kalau baby belum pandai duduk, perbanyakkan tummy time sambil2 kuatkan otot baby. Beli mainan yang boleh bergerak supaya baby leka dengan mainan tu, di samping boleh encourage baby untuk merangkak jugak. Kalau baby menangis, biarkan selama 2 minit. Kadang baby dah tau trick once dia menangis mak dia terus angkat. This time mommy cuba biarkan dia menangis, dan kalau menangis yg tidak terkawal, boleh dtg pada baby dan pujuk. Lepas tu letak balik. Benda perlukan practice. Buat sekali memang x akan jadi. Baby pun sebenarnya perlukan me time. Biarkan dia bermain sorang2 (make sure surrounding selamat). And part mommy, boleh buka youtube dan gali ilmu cara untuk bermain dengan baby mengikut umur. Mainan yang banyak2 mommy beli tu, mommy perlu tunjuk pada baby mcm mana cara untuk main. Cuba main dengan dia dulu, nanti pandai la dia main sendiri. Goodluck mommy. Saya baby dah masuk 7 bulan and memang sebolehnya elak screentime. Memang dia akan main dengan mainan dia sahaja. Cuba lah perlahan2 ya mommy.

sis kena tgk youtube/tiktok/ig pasal parenting & aktiviti utk baby umur sekian2. mainan pun kena tgk sesuai ke tidak dgn umur dia. paling penting BUANG SCREEN TIME. sgt bahaya utk anak apa lagi since baby dah terdedah dgn blue light. sebelum buat kerja boleh bg dia kenyang & tidur ke, boleh cipta aktiviti yg boleh buat dia leka ke. kita pun buat kerja bukan straight 3 jam terus kan? dah ada anak ni mesti la kena tgk anak selalu. so tiap 10-15 minit berhenti tgk baby takda masalah kot. kalau merengek jugak, tak jalan jugak, dukung/pakai baby carrier sambil sapu sampah/vacuum. time masak, boleh dudukkan dia kt kerusi baby jauh sikit dari tempat masak & bg dia main sayur2/buah. dia pun dah boleh makan kan? buatkan aiskrim buah/letak buah dlm feeder supaya dia boleh makan/explore. byk sebenarnya kita boleh cuba tp tolonglah jgn ambil jalan mudah bg gajet.

kecik2 dh bagi gadjet. nnti beso sikit mcm anak sedara sye, mata problem. air mata krg. xboleh nangis, kalau nagis je keluar darah. kena pulak operation masa umur 7tahun. dh operation ubat nya kemain mahal, 1biji je 600 kena import lak dri german. kena consume ubat setiap hari, nasib company bapak kerja boleh cover ubat dgn operation. bila main gadjet lama sikit mata jadi bengkak mcm kena tumbuk org. kalau x mana nak cekau duit, nak tunggu kerajaan lama. tolong lahh stop bagi gadjet dkt anak. download je segala video ke apa bagi tgok dkt tv. tapi make sure bby duduk jauhhhhhhh dari tv. byk keburukan dri kebaikan gadjet ni dkt bby or anak2 kecik. jgn sbb kite nak senang mudah kerja, kite bagi jee gadjet. limit kan gadjet 1hari setgh jam je. tapi since bru 6m, xperlu pon bagi. bukak je dkt tv. ltk dia jauh dari tv.

2y ago

Allahuakhbar. Semoga ank sedare sis cpt smbuh, Amin. Terima Kasih sis infonya. Sbgai 1st mom, sy sgt perlukn info2 mcm ni.

Terlalu kcil utk bg gajet pd bby 6bln,ank2 sy umr 2thn lbih bru bg tngok kartun kejap2 je... Btul ank tngok gajet kita senang buat keje, dia duk diam elok je, tp x bgus utk diorg pd masa akn dtg dn bnyk plak kburukkan bleh jd pd ank2 klau terlebih lama terdedah dgn skrin gajet ni... Seeloknya awak bnyk main dn berbual utk bby umur cm ni, sy umr cm ni suka main cak2 ke,main gomol2 prut dia ke, 😀😀😀 suke tngok nnt diorg ketawa mengekek...seeloknya jgn bg gajet lg sblum usia dia 2thn,tkut nnt gngu perkembangan bby, bnyk lg dia nk explore guna sensory dia...lg pn ank2 klau dh ketagih gajet susah plak nk hilangkan ketagihannye nnt...

sy dulu anak mmg jenis xleh duk main sorang,mmg korbankan masa jugak la..daripada nak mengemas,memasak,jemur kain semua tak leh buat..penat mmg penat, yg penting tak bagi gajet..dkt kedai makan pun mcm nak tercekik mkn sbb xnk bg gajet..penat utk 2tahun pertama je budak ni,sbb masa ni tumbesaran dia plg penting..anak sy dah 3tahun,kalau makan tu xperlu gajet, kami sembang mcm org besar,pelat pun xbrape sgt,tantrum pun xde sgt.. bagi sy biarlah penat sikit jaga anak time dia xtdo,time dia tdo baru kita buat keje..sy share berdasarkan experience sy..

rata2 manusia skrg asik tunduk dimana2 pun..bkn sbb hormat,tp tgok gadjet.. rasanya kat tv pun dh ada kartun. bila kita awal2 dah knl kn gadjet ofcoz dia nk bnda tu.. so nk salahkn bb ke mommy dia😁 some kids starting dh bg gadjet lama2 iq dia org jdi x normal.. evn x main game tau. keje2 di rmh tu bolehlh ditangguhkn skjp if bb nangis dik.. jga bb is important.. ☺

Budak 6 bulan sebaiknya jangan bagi gadget dan screen time. Kalau waktu kita tengah tengok tv tu boleh bercakap dengan dia jangan biar dia leka tanpa mommy berkomunikasi. Bagi anak sensory activities. Boleh google aktiviti yang sesuai dengan umur anak

baby nak main ngan mak dia tu.. dia tak nak mainan, nk mak @ ayah dia je..

dia nak main dgn mak dia tu