Si bapa suka beri HP pada anak

kawan2, ada idea macam mana nak buat? Anak saya umur 2 tahun 4bln baru... tapi ayahya suka sangat beri smartphone pada anak. bila ditegur, kita pula yg dimarah.. sampaikan anak dah tak mahu benda lain dah bila dpt hp. makan xnk, mandi xnk, dll. Anak jadi tantrum bila tak bg HP. Skrg anak OK bila ayahnya xda. Tp bila ayah ada, kena ada HP. -buntu & risau :(

19 Balas

Sbb bapak malas nk layan anak. Kena rawat malas layan anak tu dulu.

Cuba ckp ayah tu bg main 30mnit ja mcm tu sis.jgn lma²

Kena bgtau husband jgn beri hp kpd anak

Better bg toys jer say no hp for baby

Hp ni boleh tapi ada batass dia jga.

Bspak nye tu kne ajak g kaunseling

bagi benda lain...tukar item

si ayah itu perlu dibawa ke therapist. di dedahkan apa pro n con smartphone for child. sedangkan ank2 kami yg besar pun ada scheduled main fon dan bole aja dengar kata, mereka hny akn pegang time weekend for certain time. weekdays mereka fokus pd sekolah@ulangkaji. even our fon pun mereka tak brani usik. kita kena bijak mencorakkan anak2. jangan kita pula jadi hamba anak2.

Bincang dgn suami apa bhya bagi anak,dlu pon suami Sya cam suami sis sllu bagi anak HP smpi anak jdi tantrum tak nak buat apa2 klu tkde HP,,sya cuba cari mcam2 artikel dr online tntg bhya bagi anak main HP lepas tu sya tunjuk kat suami dgn skli yg ade video memang btuh mase sikit tp Alhamdulillah suami skg dah fham kmi sama2 jauh kan anak dr hp