Mommy muda

Kandungan dah sebulan tp masi mual² pening berat bdn pun trun muka pn naik jerawat ?sengsara jg lah mengidam anak pertama ni agak memilih mknan semua xde selera gestrik pun menjadi² sebab sllu munta ? Tngok ayam goreng ke masak kicap ke trus rsa loya? trhidu bau bdn suami pn trus munta... X tahu smpai bla bgni... Mommy² yg tnga pregi tu smpai brpa lma bru hilang... Rsa mual² dn pning

20 Balas

Sama 😂 hahah bau husband tak bole.. Tp dh masuk second trimester semua slowly hilang. Now, just pening je kalau bau goreng2.muntah2 tkde dh..except kalau penat sgt..akan muntah. Skrg rasa cpt sgt lapar.. Baru makan ni dh kenyang, 30minit ke satu jam dh rasa perut kosong sgt2.mcm dah lama tk mkn 😅N sakit pinggang baru start.

Saya dah kurang lani dah 17weeks .masa start first trimester tu teruk sehari sampai 3 kali.paling teruk pun saya x suka bau minyak wangi buat saya muntah.nanti lama2 mual sis akan kurang :)

Saya since 5th weeks sampai sekarang dah 16 weeks.. Lps raya baru tau ade alah teruk bila duduk rumah sendiri, bila duduk rumah mak sendiri or MIL elok pulak tak muntah2..

Bertabahlah...pengalaman sy 4x pegnen..masuk bulan ke 4..insyaallah semua hilang..tp berat badan turun 4 kilo lebih..and start mengidam nk makan aftr that

Saya sampai 5 bulan baru hilang. 3 kali warded sebab hilang banyak air. Muntah teruk. Minum air pun muntah. Makan jambu batu or buah2 yang bole makan

Kcian awk..besabarlah nti alahan tu hilang sndri..dlu sy pn cmtu gak mse 1st pregnancy suma bnda x bole bau..x lalu mkn..mmg seksa rsa.

Sy smpai trimester pertama ja..msuk ja trimester kedua alahan hilang dan selera mkn menjadi jadi..setiap msa lapar..😊

sy xda lh muntah2.cuma xda slera mkn smpai 4bln.. smpai dktor suruh cek takut sy kena t4 sbp berat makin turun 😂

I dulu tak hilang hilang sampai bersalin. Haha. Paling meloya tengok oden. Tengok gambar dalam ig pun loya teruk.

Sy dl smpi brsalin baru hilg smua..now no.2 rasa loya n perut sebu jew...harap xbrterusan lorr