Xmkn ubat yg dibekalkn oleh nurse.ok x?

Hi moms ..sy dh msuk 11 weeks .sy dah x mkn ubat yg dibekalkn oleh nurse slma 1mnggu disebabkn stp kali sy makan ubat msti sy akn muntah dn rsa loya sepnjang hri..smpai slera makan pn xda..tpi lain pula klau sy xmkn ubat tu sy rsa ok skit..rsa mual pn kurang..dn selera ok skit..rsanya ada x yg sma dgn saya?

7 Balas

Semua ubat buat awak muntah atau ubat iron shj? Cuba mkn setiap ubat selang 1 jam kemudian perhati awk mkn ubat yg mana mnybbkn awk muntah. Klau mcm sy mkn ubat iron akn muntah sbb tak sesuai. Sy akan sembelit teruk, sakit blkg kepala lps muntah & perut tak selesa spjg hari so x leh mkn. Ubat lain saya mkn ok je. Nurse ada pesan pd sis tak, kalau ubat iron yg diberi tak sesuai boleh ganti dgn yg lain nanti beritahu nurse?

6w - 12w mcmtu mmg teruk so after 3 mth amek acid folic tu, dh boleh stop doc bg pula calcium n obimin. sumpah tk larat nk loya² da so sy sendiri gatai tknk makan lansung. dah laa ada anemia hb terus drop to 8.9 terus tobat. makan ubat malam before tdo (doc bg zincofer terus HaHa) alhamdulillah semalam checkup 10.6 syukur ad improvement. so nasihat sy kt sni, jgn skip makan ubat lagi² kalau patient berisiko mcm sy 🤭😂

Kalau pregnant mmg kena mkn ubat.. jgn pernah skip.. sbb ubat tu utk tumbesaran bayi kta.. tak baik utk janin kalau kta tak mkn ubat dr doc atau nurse, mmg 1st tri ni akm rasa mual pening and byk lagi.. kalau sis tak ngam dgn ubat tu sis bole mntk tuka kn ubat jenis lain cakap dgn nurse sis tak bole telan ubat tu..

Jangan skip ubat. Sebb takut risiko kat baby. Ubat yg diberi itulah yg mommy perlukan untuk diri sendiri dan juga tumbesaran baby. Biasanya, kalau tak okay. Boleh minta nasihat doktor. Doktor akan suggest, ubat mana yang sesuai

saya mase ank pertama jrng mkn ubat yg nurse tapi saya ada minum jus mariam...alhamdullillah baby cukup sifat...sihat je..ubat kena mkn jugak wlupun selang seli kdng2 lupa

2y ago

Sy pun pernah beli jus mamariam ni. Lepastu, sy sakit perut. Masuk hospital. Mujur baby takda apa. Lepastu, sy terus tak ambil dah jus tu. Sebab mungkin tak sesuai dgn badan sy. Sy konsisten makan ubat KK bagi tu je. HB cantik. Dan tiada masalah lain

Awk ok, baby tak ok. sbb xdpt nutrient yg diperlukan. Kalo ubt xsesuai kene mntk nasihat doctor, ada ubt alternative, try mana yg sesuai. Bkn xmkn.

better jangan skip makan ubat yang dibekalkan sebab maseh awal trimester.Ubat tuu penting untuk membantu tumbesaran baby dalam perut.