Sila Ambil Perhatian, Pengguna.

Kami mendapati sejak akhir-akhir ini timbul kembali isu segelintir ibu bapa yang bersikap menghukum dan tidak sensitif terhadap ibu lain. Kes ini berlarutan sehingga pihak kami merasakan ia patut diberi perhatian agar tidak berulang. Berkaitan isu ‘Baby Bump’ yang sering pengguna muat naik di aplikasi terutamanya ibu-ibu, ia adalah perkara yang normal dan biasa. Kami menerima dan melihat pelbagai jenis post dari ‘Anonymous’ yang tidak senang dengan perkara ini. Ingat pengguna, komuniti theAsianparent ialah ruangan selamat untuk ibu ayah berkongsi, bertanya atau memberi pendapat. Tiada ruang untuk menghukum mahupun membalas pertanyaan dengan jawapan sensitif, malah provokatif dan mengajak pengguna lain berbahas dengan anda. Kami juga tidak menyalahkan mana-mana pihak. Pengguna yang ingin memuat naik gambar juga perlu peka dengan apa yang ingin dipost. Anda harus memastikan ianya bersesuaian dan mematuhi etika berpakaian ketika bergambar. Kami akan terus memantau ruangan komuniti theAsianparent demi menjaga kesejahteraan bersama. Laporkan sebarang bentuk provokasi dan tindakan tidak wajar kepada kami. Kami memohon maaf jika kami tidak melakukan sebaiknya untuk melindungi anda. Di sini kami sertakan apa yang perlu dan tidak perlu dilakukan oleh pengguna terutamanya ibu-ibu sekiranya anda ingin berkongsi dan memuat naik gambar ‘Baby Bump’ anda. Yang prihatin, Team theAsianparent

Sila Ambil Perhatian, Pengguna.
74 Balas

Yg muslim pandai2 lah bwk diri ya.. Jgn terlalu ikutkan akal cetek kita bila post sesuatu. Fikir pro and conts dulu. Kalau terlalu gembira pun ucap Alhamdulillah dan bg je gambar baby buml tu kat suami. Takut2 kalau sibuk post sana sini kena penyakit ain dan gambar anda dijadikan bahan melancap utk org yg bertanggungjawab. Masatu takde guna dah gambar dah tersebar. Ingat basic ni, jaga aurat utk suami je. Sbb tu Islam ni sgt menjaga umatnya. Mencegah lebih baik drpd mengubati. Lagipum hgpa semua dah level mak2 dah pun, buat cara matang, baik nak post mahupun nak menegur. **Oh ya, yang nk mengecam/kondem komen aku ni, jangan berani2 guna anon/tanpa nama ye..

4y ago

Saya setuju komen ni. Betul ni aplikasi keibubapaan, tapi takde pengecualian. Islam tetap Islam, tak boleh sesuka hati dedah aurat sana sini. Mak2 zaman dulu malu betul kalau mengandung. Sebab "buatan orang" (faham lah kan). 😂

Perkataan 'pedofilia' mungkin sudah biasa anda dengari iaitu gangguan psikologi di mana individu dewasa yang bernafsu terhadap kanak-kanak bawah umur. Tetapi pernah atau tidak anda mendengar perkataan 'maiesiofilia'? Maiesiofilia adalah satu gangguan psikologi yang dialami oleh individu dewasa yang tertarik dan bernafsu dengan wanita mengandung atau dalam erti kata lain iaitu pregnancy fetishism. Individu yang mempunyai penyakit ini digelar maiesiofiliac. Sebenarnya terdapat beberapa fantasi yang mungkin dialami mereka. Ada yang tertarik pada peringkat tertentu semasa kehamilan.

Takpe,tayang jela baby bump awk2 tu.Nak pakai baju ke ataupun nak selak baju.Aurat awk,yang menanggungnya suami awk.Kalau org y bernafsu ambik gambar and save pun,bukan awk tahu ye dok?huhu..Lain la klau dia mintak izin nk ambik.Kalau dia guna untuk puaskan nafsu dia pun,dia guna gmbar awk.Sian suami awk,byr hantaran mahal2 tapi kena kongsi ngn org.Huhu.Takpe,kita suka main teka-teki gender anak awk..2 je gender ni,kalau x lelaki,prempuan..

4y ago

hahaha...nk kecam tp pkai hide nama...😅

Thank you Admin. Technically, this is everyone personal decision. As long as they try their best to protect their safety and follow the guideline, okay dh. Yg x suka tgk baby bump sgt, slide je. Xyh tgk. This is consider as pregnancy and parenting app where most users are mothers and baby bump pics is not that suprising🙄

MAESOPHILIA Hati-hati ibu2 sekalian. Mmg wujud penyakit ni.. Mereka sgt bernafsu tgk perempuan mengandung.. Memang jadi modal untuk mereka onani. Tak kisahlah sama ada kalian bertutup atau tidak, imaginasi dorang sgtlah tinggi. Jgn pelik kalau 1 hari nanti gambar kalian ada dalam simpanan mereka..

4y ago

Betul tu.. Kite pun dapat dosa yg sama... Dosa hingga hujung nyawa.... Kalau dah orang amik gambar kite n buat modal nafsu mereka.... Walaupun kite dah padam gambar tu.. Mereka yg tak bertanggungjawab dah simpan gambar kite... 😣😣😣macam mana... 🤦‍♀️

Bg saya seronok tgk ramai yg share die pregnant wlupun tanpa baby bump. Bila kita gembira utk org lain harapnya kita pun dapat mengandung jugak.lg satu nak tegur boleh tapi harapnya jaga bahasa biar tak terguris hati . Kan elok kita uplifting each other❤️

Harap-harap betul lah selamat, memandangkan individu tak bertanggungjawab pun boleh jadi anon dan download aplikasi ni. Menyamar jadi individu lain. Dulu saya suka guna aplikasi ni, tapi sejak aplikasi ni makin ramai pengguna, saya makin kurang minat. Dan saya yakin pihak TAP pasti akan mencari jalan sekiranya berlaku perkara tak elok. 👍🏼

Please behave ya ibu-ibu semua. Kita semua adalah ibu, perlu lebih matang dalam berbahasa. Setiap perkataan yg ditulis adalah cerminan diri kita sendiri. Jika tidak setuju atau sependapat, tidak perlu keluarkan kata-kata sindiran, cacian dan makian. Bantu ibu-ibu lain yg memerlukan pertolongan anda dengan ikhlas.

Bagi org islam baby bump ibu² yg sdg hamil adalah aurat. Jd adalah menjadi kewajiban bg saudara seagama menegur tetapi dgn cara yg btl ☺️

4y ago

Siap suruh buat app islamik. Tegur cara elok pn kne kecam. Mcm mana la kita2 ni nk tegur dgn elok kalau dgn nasihat yg baik pn mcm tu komennya.

Mmg pun! bila diberi pandangan kita ada yg mgutuk pulak pandangan kita tu..Pdhal kita xkesah pun dgn padangan mereka, hormati laa pandangan org lain, jgn kata pandangan kita je btol, tp xslh bg pandangan kn? sbb kt sni utk mcri info bkn nk bgaduh..