Hampa di skala mana satu ?

Kami 10 rasanya ?

Hampa di skala mana satu ?
546 Balas

Hurmm achnr nk ckp ek. Rs sakit 10 n keats kut..to xdak dlm list🤣🤣🤣 Tkut nk citer sbnrnye nti ada mommies yg tkut nk brsalin nti😔pnglmn sy doc housement slh set line 5 kali sblm brsalin.. memula doc ho pmpn set blah tgn kanan bngkak tgn slh cucuk men cucuk pstu trus msuk drip dh bngkak tgn mcm belon kmbang nye... Pstu misi mrh ho tuka dkt tmpt lain ho yg sm.. bngkak juge slh cucuk.. around 4am ms tu..pstu pg nye dlm 8 pg sblm operate doc housement lelaki plak misi suh set line konpiden level dh bgus dh... Skali slh cucuk juge xbest tu dh la slh urat pstu trus msuk kn ubt cair drh dkt branula.. ms tu dh ngucap dh rs mati bile trslh set rs mcm kjutan letrik dkt tgn n urat smpai ke jntung... Dh la sakit dpt dexa xbis lg doc housement plak slh set line... Pstu dia tuka tmpt lain ckp dkt doc ujung tu trasa mcm trkluar dr urat dia cucuk plstik branula nye join yg msuk dkt urat drh kita..doc kt eh xpe..ok dh tu.skali msuk dewan bedah doc pkar kt ni slh ni klu lm dlm dewan bedah msuk air or drh patient leh kmbng tgn dia or pch nti ...maka doc pkar cucuk tuka branula ke sekian kali nye set 2 branula br btul n xsakit... Tu br azab 1st.. yg 2nd epidural ximune dgn bdn dh mntk full bius anes xbg kt kne bg epidural gak..tgk2 ms buat ecv trs sakit ms doc pusingkn bby tuk alih ke kedudukn sbnr sbb bby breech dlm ms sm ada placenta previa type 3... Lepas tu dh mgucap n meleleh air mata dh doc kt xpe thn skit... Lepas setel ecv sesi operation plak yg ni mmg dh dlm kpla duk pk matila den ni kang sbb eh terasa torehan pisau dkt perut doc xcy kita leh rs... Last lepas ngucap kalimah Allah just ckp dkt doc klu xcy xpela jnji ank slmt sy dh syukur dh.. then doc try 2nd torehan.. dh sebut Allah.. Allah byk kali br doc cy tgk dh meleleh air mata bygkn kena jari skit dh sakit ni plak dkt perut kn. Lepas tu br doc bg full bius... N lepas tu sedar dh slmt smuanya .. alhmdulillah... Bby kluar 12pm. Sy kluar dr ot 330pm... Kesan epidural sy dpt bila tw??😅✌lepas operation dh msuk wktu mghrb br imune ngn bdn n rs kebas dr pinggng ke kaki..n doc pakar anes trpkse ulang alik chck smpai ke mlm tgk kaki rs or xlepas bebrp jam.. siap mntk maaf smua... Tula pnglmn sy spnjng brsalin...tu adalah pnglmn prtm brsalin ank prtm . Brlaku taun.lepas 2019.. 7 bln yg lalu...😅✌... Stiap org pnglmn brbeza mebi sbb xdpt brsalin normal.maka sy dpt sakit sm mcm org brsalin normal... Tu yg ada kt jgn compare brsalin normal n czer sakitnye tetp sm. Just pk sakit tu pnghapus dosa n jihad kita pd Allah dlm melahirkn khalifah n amanah Allah ke dunia. tp czer lebih lm nk kne brpntng nye brbnding normal..skian cerita pnglmn sy...😌✌

Dahlah overdue, perasaan excited nak rasa sakit bersalin tu dah jadi boring 😂 Pagi tu keluar tanda darah, tghari pegi hosp check bukaan dah 3cm. Sakit 0/10. Doc suruh admit since ada katil kosong Ptg 6pm start contraction tudiaaa. Pikir sakit tu dah 8/10. Minta nurse check bukaan (kot nak bersalin dah ke), nurse gelakkan je sbb muka taknampak sakit 🙄 disebabkan taknak rasa kecewa tu lagi, so kita try tggu sakit dia betul2 dtg (dlm hati, betul la mak ckp, sakit dia mmg lain) 😏 10pm, contraction makin kerap. Siap sorok dlm selimut, tgn genggam2 cadar je. Sakit dah mcm 15/10. Takpee kita tggu sakit dia paling teruk macamana, baru panggil nurse 😆 stay berzikir, doa still ok lagi Masuk 11.45pm, sakit dia dah sampai lah tu. Serious hanya Allah yg tahu. Maybe dah 30/10 dah 🤣 pegi kat kaunter nurse ckp pun dah ketar2, minta check bukaan. Nurse dah paham la tu gaya sakit ni tahap apa, terus suruh masuk bilik baring utk check. Bukaan dah 8cm. Terus ke LR dgn wheelchair (berjalan pun sikit2 nak benti sbb contraction🤭) Masuk LR, nurse suruh baring, pasang ecg. Dia takbagi teran lagi. Siap ditinggalkan sorang diri 😭🤣 masatu rugi sgt2 suami taksempat teman 😪 sakit dia 40/10 dah. Berzikir doa semua dah terabur. Masatu ingat Allah dgn mak je. Minta sakit ni jadi penghapus dosa2 kecil kat dunia ni. Badan dah mengiring nak menonggeng dah, tgn genggam tiang katil, rasa nak ketawa pun ya, sbb kelakar tahan sakit mcmtu 🤧 Nurse masuk suruh kangkang, dia kata dah 10cm tu boleh teran. Beriya ni teran, ingat nak keluar dah babynya, belum lagi gais🤣 nurse kata nak gunting sikit, sakit kena gunting 0/10. Doc dtg pecahkan ketuban, rasa lega sikit. Time kepala baby keluar, dia suruh tahan sbb bahu baby stuck, sakit 45/10 🤣😆😆 sekelip mata babypun keluar. Syukur. Kena jahit sakitnya 2/10 je. Tapi sbb dapat doc yg rude, hati pulak sakit 10/10 🤬😌 Semua ibu2 insan yg paling kuat dlm dunia ni. Bersalin normal ke, C ke, induce ke apa semua, pahala tu takternilai, semua lalui benda yg sama, syabas utk semua ibu2 😍🤗💪👏

3y ago

Sama sgt lah kita sis.. Dari sangkaan kita tu dgn pnglmn dpt pekeja hosptl yg rude tu sama betul.. Yg mengiring tahan sakit pun sma,,nk tergelak tu pn ada sbb lawak tahan skit mcmtu.. Beza dia sy bukn skali je pnggil nurse tp byk klo sgt pnggil mnta cek wktu kt lr.. Pcah ktubn sndri pecah msa d wad. Masa panggil nurse sbb perlu ke lr tu pula sy tekan butang kcmsn je..sbb byk juga air ktbn kluar,nti kotor lantai. Skli cek baru 4cm. laki sy smpat teman tp mcm hmpir rasa rugi je dia kt sana sbb dia ikut je ckp nurse yg rude tu. Kena suru jgn tolong bini angkt kpla katanya. Kejam gilak! Tp sy teran awl sgt msa 7cm, yakin sgt teran sbb masi ikut method sy sendiri buat pdhl dah kena pesan nurse kt kg sy tu kena bt mcm berak smblit je.. Skli bby stres kt dlm sbb penat dah sy awal teran. Syukur bila nurse2 yg rude tu ckp kalau masi x kuar jg kena bedah, dpt terus sy teran. Tp kn masih jg nurse rude tu sakitkn hti sy sbb teran setakat anak kluar smpai nmpak dada je.. Tu pun nurse bebel..apalah.

Skala 1 🤭6/04/19 dr pukul 6pg air ketuban dah leaking dkt rumah. Tapi entahhhh la saje je masa tu sbb tkde rasa sakit and ingatkan normal rasa macam asyik nak kencing je ulang alik g bilik air. Pagi tu buat kerja mcm biasa je siap keluar jln pasar g sarapan. Lepastu tgh hari dh keluar darah sikit je. So relax² je packing2 brg siap2 ke hosp dlm kul3 ptg. Cek2 bukaan dh 3cm 😂tp masih lagi steady je jalan cm biase masuk ke wad kul6 ptg. Lpstu doc dtg cek bukaan kul9 mlm dh 4cm. Kul 10mlm dh kene bwk g masuk labour room. Rasa mcm blur sangattttt dh nk bersalin ke aku ni? Sikit pun x rasa sakit ape2 lg. Huhu. Start rasa contraction manje2 gitu pukul 12 kot. Tu pun masih boleh senyum2 ngn suami kt sebelah. Tp tiba2 doc ckp graf ctg baby x cantik. Jantung baby makin lama makin drop. Jalan pun masih 4cm. Last2 2a.m terus kene emgcy czer feral distress. Alhamdulillah 🤲🏻 semua selamat jam 4a.m dh siap dan ditolak masuk wad. Lps tu terus tido je and Alhamdulillah baby pun tkde kt sebelah sbb baby dlm pemantauan so boleh la rest . Bila bius dh habis baru la rasa skala 6 kot 🤣 pukul 5 ptg baru berani nak turun katil tu pun kene paksa sbb bila bergerak terasa sakit ngilu kt bhagian perut. 3 hari kt hosp 3 hari jugak baby dlm pemantauan. Misi pun tkde suruh susukan baby nasib baik x bengkak susu sbb dlm wad tuam2 je air suam guna kain. Kalau nak tanya tips saya pun x sure la. Ada juga minum minyak kelapa dara , telur separuh masak. Cuma time pregnant saya kerap sangat pergi masjid and buka zikir2 utk baby. Alhamdulillah skrg anak dh 10 bulan bila bawak pegi masjid pun dia behave sangat duduk diam x buat bising 🤗

8 - Sakit contraction. Masa nak lahir kan tu dah tak fikir apa. Kena potong untuk tambah bukaan pun dah tak sesakit contraction. Lepas tu, sakit kena jahit. Tapi alhamdulillah, saya bersalin cepat dan mudah je. Pukul 6.30 pecah air ketuban. Pukul 7 lebih pagi pergi hospital bentong, contraction dah mula ada sikit. Pukul 8 buat pemeriksaan. Check bukaan, ambik suhu badan. Pukul 8. 30 doktor dan nurse decide nak hantar saya ke hospital Temerloh, sebab walaupun dah tak demam tapi malam tadi nya demam menggigil sampai gigi atas dan bawah berlaga. Pukul 9 naik ambulance dari hospital bentong. Pukul 10 sampai hospital temerloh. Doktor semua check bukaan. Dah hampir full. Terus tolak ke dewan bersalin. Pukul 10.55 pagi, alhamdulillah selamat melahirkan putera sulung kami.

4...Waktu bersalin...sblom pecah air ketuban siap bersembang dlu ngan mak....dlm kul 11.30p.m pecah air ketuban,boleh lg berlengah duk cari barang,org kata bslin ank pertama lmbat buka jalan...gerak ke hspital dlm 15 minit je adik bawak,biasa 30 minit...smpai hpital kul 12a.m..check jln dh buka 2 cm...disbbkan denyutan jntung baby lemah tranfer ke temerloh...gerak kul 1a.m smpai temerloh kul 2a.m. check jln dh buka 3cm...dlm kul 2.57a.m rasa mcm nk buang air besar..cek jln dh 8 cm..kul 3 selamat kuar bby girl..tp masa jahit yg ni no 10...jahitan yg pertama dh masuk lapisan ke 3 trpaksa di buka balik sbb xkemas...jd trpaksa jahit kali ke 2...skrg baby girl tu pn dh 2 tahun 8 bulan..

10.. Tapi yg sebenarnya sakit nk brsalin tuhan saja yg tahu, Allahu.. Masa nk bersalin tu cuma igt Allah dgn mak saja serta x putus2 baca doa nabi yunus, Takbir Allahuakbar dan selawat sebanyak mungkin... Syukur Alhamdulillah Allah permudahkn ketika bersalin walaupun xdak pengalaman bersalin..Bila ingat balik masa bersalin, Allah😭rasa nak nages...Sakit yang Amat Ya Allah.. Ini la yg di katakan besar sungguh pengorbanan seorang ibu. Semoga ibu2 yg bakal bersalin dipermudahkan ketika bersalin, aamiin. #lain org lain cara brsalin.. Tapi sakit brsalin adalah sakit no1 di dunia selain maut. Allahualam

3y ago

Sama.. HANYA ALLAH je tau. . Bila ingt blik rsa nk nangis.. Smoga anak yg strusnya ni kita dah ready semua nya.. N lebih kuat dr sblm nii . Aamiin..

5cm skala 7. Boleh lagi zikir2 dengan teratur walaupun dah start genggam langsir tiap kali contraction tu datang 😄 bila masuk 7 cm, naik skala 9.. tarik nafas hembus nafas dah bunyi dah, zikir dah mula beterabur 😅😅😅 ketuban x pecah lagi tu.. Lepas doktor pecahkan ketuban ja, AllahuAkbar, kalau boleh, letak 10 ke ataslah jawabnya 😄 tapi syukur x lama sy merasa hebatnya sakit kemuncak tu, tapi jadi naga jugaklah 🤣 dari 7 cm 2 minit dah fully bukaan 10 cm.. kejap ja teran dah keluar baby 3 januari 2020 di hari yg berkah Jumaat Alhamdulillah 💖

5y ago

Tq 😊💖

Syukur... Dlm skala 2-4...law sakit tu x gak lar trasa sgat... Tpi yg trasa tu punya lar lemas badan x bole bwa bincang... Mcm mo tidur sja... Betul2 jdi x brmaya.sbb trlampau panat mnahan contraction tu.... Da lar tgh mlm brsalin... Mamai2 boss brsalin... Nurse sruh susukn anak... Mama nya bole trtidur plak😂bising nurse...

Kalau ada skla atas lgi. Yg terats tu la sy punyer😀.. alhamdulillahh dipermudahkan masuk wad 8pg. 12 tghri bersalin.. wlpn anak 1st. Ramai ckp mudah dan cpt.. tpi bg sy terlalu lamaaaaaa😭😭😭.. sakit dia tu sampai ulang Allahuakhbar tanpa henti sampai semua org dlm wad ikut sama bertasbih💪😊😁

Assalamualaikum,pras 10.ank mama yan 6orng,sulung paras 10,ank kedua paras8,ank ketiga paras8,ank keempat paras10, ank kelima paras 10,yg baru bsalin ni paras ke10 dlm pntang.umur 35 allh beri nyawa lg pd mama yan utk jd seorng ibu 😁❤️💐sakit dia memng tk bolh bwkbincng🤭🤣😅