nak tnya

Kalau suami chat kita * aku akan ceraikan kau lepas kau habis pantang " jatuh ke gusy?

36 Balas

Apa pn kena ke mahkamah syariah dulu buat pengesahan lafaz ta'lik tersebut..hakim mahkamah shj yg ada kuasa utk menentukan lafaz tu [email protected] pun..puan kena simpan msg dr suami tu utk bukti di mahkamah nnti..bkn apa..takot suami xmengaku dlm mahkamah nnti..byk kes dah jadi mcm ni..isteri terdelete msg dr suami..then bila sampai mahkamah..bicara..suami x mengaku..puan simpan elok² ye msg tu..sbb hakim akan tengok..bila n masa ta'lik tu dlafazkan oleh suami..

Sya sarankan bagus naik pejabat agama sbb dekat sn nnt dorg akan terangkan proses seterusnya.. Kebiasaannya akan per ah mahkamah syariah sekali.. Hakim Syarie shj yg layak mengesahkan kenyataan suami tersebut.. Semoga dipermudahkan segala urusan puan sekeluarga.. Amiin🤲

Saya AKAN ceraikan awak.( Yg ni belum ) Saya AKAN ceraikan awak selepas habis pantang.( Selepas habis pantang je dah jatuh talaq ). So Dah jatuh talaq..g mahkamah syariah terus isi borang..kalau jabatan agama proses dia lambat..

jatuh sis.. sy pun baru mngalami mslah dgn husbnd.. sy terus pegi pejabat agama.. ustaz tu kata kalau suami ada niat @ terlepas ckp walaupn kita tgh mngndung , talak tetap akan jatuh..

tak sah,masa saya dngr ceramah haritu,selagi dia tk ucap dri mulut dia sndiri slagi tu tk sah,dia ucap sampai trkeluar suara baru sah walaupun sorang2,,tpi dlm msg tk de ape pun

4y ago

Sy pn dgr yg sma jgk org ckp sah,p mahkamah untk kepastian je

Tu lafaz taklik, maknanya lepas bersalin automatic jatuh talak..better g pejabat agama utk tentukan, kang dh bersalin, mana dgn anak lg..

Lebih baik tanya ke pejabat agama... X was2... Sebb tya dekat cni ramai pendapat berbeza2... Semoga di permudahkan segala urusan yaa

jatuh. sah2 suami kena denda sbb lafaz luar mahkamah. better ke pej. agama dgn kadar segera utk rujukan n nasihat.

Rasa tak jatuh sebab ada perkataan 'akan' tu. Tapi better rujuk pada mahkamah syariah

Rasanya ni akan jatuh talak bila lepas pantang.. apa2 pun kena rujuk pejabat agama..