Perlu lewatkan tarikh period ke

Kalau semasa buat buku merah doktor tanya bila last period..nak bagi tarikh betul atau pun nak lewat kan trikh nya??#1stimemom

31 Balas

Sy bg tarikh yg betul tp bile scan mesin scan automatik kuar tarikh ikut due die.. Kalau ikut kiraan period sy due 29/12/2019 tp ikut scan doc 15/12/2019, scan kali ke berubah lg jd 21/12/2019..pd date 15/12/2019 sy xde kuar tanda pape, 21/12/2019 serah diri kat hspital induce 2x.. lps induce jln buka 4cm, masuk LB doc pecahkan air ketuban lps 12jam jln x buka lg, last2 kene emergency czer.. So skrg slh diri sndiri ke slh doc sbb due date ni.. Haaaaaa...

4y ago

perihal begini xperlu salahkan diri sendiri atau org lain yg terlibat...perkara tidak dijangka ni mcm2... Teknologi bukan segala2nya,ia ciptaan manusia,xsempurna sentiasa,dan pasti ada kekurangan...jadi kita anggap ini takdir yang tertulis utk kita lalui...Kita kne kuat..janji baby selamat...awak kira masih beruntung baby selamat...xkne mcm keluarga kami... ujian kami lebih berat...Innalillah buat arwah nabilah😔😢

nak jadi mak² ni jangan dengar kata orang. orang pandai bercakap, nanti yg tanggung diri awak sendiri. nak tau, tanya doc. incase jadi apa², orang yg bg cadangan tu lepas tangan je wak. awak tipu tarikh pun, awal² scan tu confirmation usia janin awak. klu jauh sgt bezanya, doc akan ikut tarikh scan juga. tolong la bakal ibu², jangan dengar kata orang, lagi² yg tk masuk akal dan bakal menyusahkan ibu dan bb 😟

klu mngikut pngalaman saya,ank first dan ke2 saya bagi tarikh betul tp x sangka pula saya overdue 1 minggu,,jd trpksa serah diri masuk ubat..sakit dia tu mcm 2 kali ganda sakit yg dtg sndri...lepas tu sya hamil ank ke3 lg,,saya bagi tarikh lewat 5 hari dr tarikh first...sbb sya tkut kena masuk ubat lg mcm dulu...ank ke3 ni ngam2 tarikh tu brsalin tanpa ubat..😊

4y ago

kalau dh namanya beranak, mestilah sakit😅. x induce pn sakit sparuh mati jgk. lebih baik sakit daripada jadi benda buruk pd baby dlm kandungan. ape2 pun, semua risiko tuan badan yg akn tanggung sendiri☺️

Bagi tarikh betul ya. Lagi bagus kalau you ada download app period monitor, tiap kali you update regular period you every month boleh tengok balik bila your last first day period you (LMP = Last Menstrual Period) . Banyakkan cari bahan bacaan tentang pregnancy & tiap kali check up tanya je apa2 yg nak tahu dari doctor & nurse. Moga dipermudahkan.

4y ago

Terima kasihh awakk

bagi tarikh betul. kalau bagi tarikh lewat pun awak ada masalah jugak. contohnya masa scan sepatutnya dah 37 weeks, awk bg tarikh lewat dah 38 weeks kononnya .. masa scan doktor kata baby kecik dr sepatutnya, baby tak membesar dia kata,kena bersalin awal.induce. awk juga ada masalah nanti. yg menanggungnya badan awak. huhuhu

jangan suka menipu bab kesihatan. tak tau ke pregnant ni melibatkan nyawa? bukan 1 nyawa tapi 2 nyawa. tau ke tak ni? awk ni dduk dizaman mana? ilmu yg baik kenapa nak tolak? ilmu sesat nak diamalkan pulak. bukan nak kecam pun tapi pemikiran mcm ni tak layak utk seseorang yg bakal bergelar ibu.

4y ago

Haaa gitu kn bagus. Ckp elok2. Nnt dgn ank pun ckp elok2. Jgn bitter 😍💖

emo betul korang semua.. dia tnya elok², jawablah elok².. biasalah, diax thu dia tnya.. kalau rasa x suka, x payah balas.. biar org yg ikhlas balaskan.. ni duk kecam dia, free je boleh dosa

4y ago

Okey awak terima kasihh..

Takyah dengar cakap orang. Apa apa kita tanya doktor je terus. Apa apa dr tanya or nurse tanya jwb dgn jujur. Kita yg pregnant tu kan baby kita. Jadi apa apa kita yg tanggung. Bukan orang lain.

dari lewatkan tarikh period...sama jela jgk dgn ckp awk xingt tarikh period...bila doktor scan nanti,tarikh lari jauh...lagi jenuh nk kena kerap scan je pulak..bg je thu yg sebetulnya..

dtg bulan kan 5 hingga 7 hari,so nk bg tarikh hari pertama period atau last period??? ni yg sy faham la,jgn la kecam dia,dia tanye aje kot.

4y ago

Terima kasihhh awakkk