Pergerakan bby

Kalau 6 week macam mne ye rsa prut tu...bby oke ke...ke mmg da xde rasa pape..sbb sekrang ni x rasa skit ke...boleh bgi penglman

5 Balas

6 week xkan rasa sgt, tp usually kalo scan dah boleh dgr jantung baby. kalo kandungan sihat, 7 weeks tu degupan jantung baby memang dah kuat. kalo xda alahan muntah2 tu mmg best. cuma akan normal bila selalu rasa penat dan mengantuk. mom patut berehat sbb time ni baby tgh gunakan semua nutrien yg ada dlm bdn kita untuk tumbesaran dia, sbb tu la mkn jgn tgl, teruskan mkn folic acid sbg supplement tambahan. bnyakkan minum air, supaya x kena UTI. kandungan sblm 12 weeks ni, mmg luaran kita x perasan bnyak, tp once mom pergi scan akan rasa nikmat bahagia sbb dgr nadi c kecil tu. saya 1st scan 7weeks, 2nd scan 10weeks dah nmpk figure baby walaupun 4cm. (pengalaman 1st baby jg last yr, skrg baby dah besar nak masuk 5months)

Kalau utk sy, 6 week perut rasa mcm sama sebelum pregnant. Tak ada perubahan, tak ada rasa sakit, mmg mcm tk pregnant. Sbb baby dlm perut tu pun kecik sgt lg. Nk tgk kt scan pun susah. Ni dh masuk 2nd trimester baru rasa perut naik sikit, ada rasa mcm pergerakan (gelembung angin).

3y ago

terma ksh sis..bg pandangan...

1st trimester mmg xde rs apa2 lg..sy msa prgnnt..20 mggu br rs cket mcm bubble2 dlm perut..6bln ke atas br mcm nmpk perut cket..sblm tu org pn xtau sy prgnnt..😅 apapun..jga diri jgn trlupa puan prgmmt walopun xde rs apa2..hehe..

untung la takde alahan langsung .. saya triameter pertama alahan teruk ' hari hari perut tak selesa 🥲

xrasa ap..start 8w nanti baru bolee mula rasa alahan,senak perut n kerap kencing..

3y ago

tq sis...sy first bby tu yg nak thu..😘