Mohon bagitahu apa yg patut buat😂

Kalau 2hari tak makan ubat tambah darah(iron tablet) & vitamin C takpe ke? Sebab lagi 2hari tu dah nak checkup. Ingat tanak amik ubat sbb nanti dia bagi lagi ubat masa checkup😅 kena amik jugak ke atau takpe je utk tak makan utk 2hari tu? Huhuhu

5 Balas

awak tahu tak dlm ubt yg kk bg tu ada mengandungi asid folid juga. tahu tak kesan kalau tak makan asid folid terhadap awak dn baby? cuba google kesan kalau tak makan asid folid.. if awak tak boleh makan ubat kk bg minta misi utk tukar ubat lain. bukan dgn skip dn takut misi tambah ubat awak.. salah tu cara awak.. awak boleh tukar kpd maltofer. tp xsemua kk provide. sbb hrga dia mahal sedikit. boleh minta izin ckp nk beli sendiri dkt farmasi. maltofer ni boleh isap je sbb rasa coklat. boleh juga ambik iberet atau obimin

2y ago

alhamdulillah, itu rezeki awak dn adik beradik awak. kalau awak xnk makan asid folid, then xpala. terpulang dkt awak. xsemestinya mommy lain yg xmkn akan dpt benda yg sama mcm awak☺️. So, mana kita boleh ikhtiar kita ikhtiar. mana kita boleh elakkan kita elakkan. terpulang pada diri masing2. boleh follow doctor imelda balchin pakar o&g. banyak ilmu bermanfaat yg doctor share.

hmmm ubat yang klinik bagi tu penting utk awak & baby. takpe pun kalau dorg tambah lagi bagus. bayangkan ubat habis tetiba ke dah satu kerja nak pergi cari lagi kat klinik huhu. saya lagi minta nurse tambah setiap kali checkup sebab tak kuasa nak gi balik KK minta2 tambah ubat haha tunggu nya dah ler lama 😂 2minggu lepas dpt zincofer pun nurse suruh habiskan obimin dulu. nurse pun lagi senang bg siap2 😂 takboleh makan bgtau je nurse, dorg mesti akan nasihat.

2y ago

Itulah, act bila tak makan ubat tambah darah risau juga kan. Okay okay kalau macamtu nanti kita gi amik jelah yg baru hehehe. &time checkup mintak je ubat lagi😂 Thank u sm☺️

ok je awk. tggu je masa checkup nnti baru ambik ubat. xde masalah pun. misi kk sy lek jee tanya ubat dah abis ke? sy jawab je dah abis 2 hari lepas. ok je dia bg ubat baru😂 xde bebel pun. yg penting makan minum kita ibu pregnant ni biar berkhasiat

2y ago

Okay noted hehe thankyouu🫰🏻

Sy slalu ubat berlebih sampai tarikh cekup. Kalau ubat tu habis sis mknla mkann yg byk sumber vit c, iron semua tu mcm jambu, daging, syr hijau. Tp seeloknya amikla ubat mane tau boleh trs cek up hr tu kan xperu pegi lg nti

2y ago

Itulah lepasni saya mintak je lagi ubat time checkup even baru amik. Biar lebih jgn kurang😂

ambil je

2y ago

Noted☺️