Ubat

Hi ibu2. Takpe ke kalau tak makan ubat yg kk bg? Obimin n iron tablet. Tak boleh telan ? iron tablet tu bau pun nak muntah. Ada ubat lain ke selain ubat2 tu

43 Balas

Kalau tak dapat makan obimin dan iron tablet, minta doktor tukar ubat lain. Tapi tak boleh tak makan terus. Kawan saya yg bekerja di hospital pernah jumpa baby yg tulang belakang tak terbentuk sempurna / tak cukup sifat sebab ibu bayi tu tak makan folic acid masa pregnant. Obimin / iberet /zincofer semua dah terkandung folic acid. Kalau tak serasi, minta je doktor tukar jenis lain. Kalau nk beli sendiri di farmasi pun okay. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. #TAPsupermoms #TAPactiveusers

Ada seorang yang saya kenal, dia slalu skip ubat dan kadang tak makan ubat yg kk / doc bagi, then baby dilahirkan pra matang dan tidak cukup sifat sbb tak dpt zat yg diperlukan masa dlm kandungan. So pengajaran dia kita as ibu mestilah nak yg terbaik untuk anak, kena berkorban juga. Cara dia makan ubat tu pada waktu malam 2 jam selepas makan malam, makan masa betul2 kita nak tidur dan tutup hidup masa telan ubat tu, minum air suam. InshaAllah akan baik2 ja.

3y ago

betul tu, ikut je saranan doc & jgn skip setiap ubat yg doc bg demi kesihatan baby. jgn pentingkan diri sendiri je ye.

semua ada side effect sis . saya pun macam tu , kalau rasa tak boleh telan obimin tu waktu pagi . better makan malam sblm tidur , sebb takde terasa nak muntah sangatt . mula ii saya mcmtu la , makan je mesti muntah lagi lepastu pening . bila tak makan doktor marah sebb dalam tu ada macam ii vitamin n kekuatan untuk baby tu , jangan skipp . kalau tkboleh makan waktu pagi , makan malam sebelum tidur

Sy pun ada side effect sakit kepala sgt² mkn obimin. pastu inform dkt nurse&doc ada alahan lps mkn supplement ni. Nnt doc tuka yg lain n sesuai or other option doc bg suggestion nama supplement tertentu and boleh beli dkt farmasi janji mmg supplement khas utk pregnancy. Mcm sy awal² bulan mkn acid folic je then makin mmbesar kene tuka baru mkn supplement Ganilia alhamdulillah ok

sis perlu inform pada nurse di KK nanti mereka akan tukarkan pil yang lain. ada sebab pil dibekalkan. saya ada kenal someone yang tak makan pil yang dibekalkan, semasa bersalin, ada komplikasi - tumpah darah, perlu tambah darah dan uri melekat selepas melahirkan anak secara normal.

Bgtau nurse..nt dorg tukar vit lain..pnting mkn vtamin..sbb mknn kte seharian x dpt cover nk bg zat kt baby..mcm sy..mmg mkn je ubt y kk bg..wlupun sy mkn nasi kurang..brt bdn pn x naik2..tp bru ni scan..alhamdulillah..baby mmbesar ssuai gn usia dia..n skrg dh 21 week..aktif sgt dia.

Hi puan, kalau tak boleh nak makan ubat yg dibagi boleh bagitau dekat nurse kkia ye. Nurse/doc bleh bagi ubat lain and please jgn buang ubat yg kena bagi, bleh bg dekat dorg balik. sebenarnya, makan ubat during preggy bg khasiat utk baby juga 😊

saya awal3 dulu pun bila terbau ubat yg kk bgi rasa nk muntah . tapi sy makan dan lepastu terus minum sunquick . sebab kena paksa makan jugak . .klw awk tak bolh sangat makan cuba bagitahu kk . nnt deorang boleh tukarkan ubat yg sesuai

cuba mkn dlu dgn air oren sunquick atau buah oren. mkn sblm tdo. klu ttp munth bg tau nurse. sy pun munth2 jg.siap pitam. lpstu ikot cara mommys... Alhamdulillah rasi. hb tiap bln cek bgus je.

xboleh telan ubat tu,pegi kk balik mntk tukar ubat...klo ade masalah hb low wajib ambik ubat ye..klo xboleh telan ubat kk bgi jugk,boleh beli kt farmasi namanya maltofer,rasa coklat..mahal sikit tpi

3y ago

klau tak mkn ubat tp hb ok takpe ke