HB Rendah, GDM dan Masalah Kehamilan Lain: Topik ATE Minggu Ini!

? Jom ajukan soalan anda di ruangan post ini dan produk PERCUMA menanti 3 pengguna bertuah! Pakar yang akan berkongsi ilmu dan tips minggu ini adalah Dr. Muniswaran Ganeshan, Consultant at the Women and Children’s Hospital Kuala Lumpur (Hospital Tunku Azizah, KL) ? Topik: Cara Mengatasi Masalah Kehamilan: HB Rendah, GDM, Anemia dll ?️ Tarikh: 12 Oktober 2023 Jika anda ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan topik ini, jangan malu-malu untuk kemukakan soalan anda. Pakar kami akan sedia membantu! ⛔ *NOTA: Sebarang persoalan luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

HB Rendah, GDM dan Masalah Kehamilan Lain: Topik ATE Minggu Ini!
14 Balas

salam sejahtera dr.muniswaran. saya ade pertanyaan tentang apa yang paling perlu di jaga untuk org yg sedang menghidap kuman gbs. ada tak faktor2 , or cara untuk pengurangan keaktifan kuman tersebut dengan cara yg efektif?

8mo ago

Dear Puan Fatunajihah Muhamad, terima kasih kerana bertanya tentang GBS, kuman yang paling ketara untuk pecah air ketuban, bersalin awal dan jangkitan kuman kepada bayi yang baru lahir. GBS bole dikesan melalui dua cara, iaitu test air kencing (GBS in the urine) sewaktu awal mengandung dan screen untuk GBS melalui low vaginal swab pada minggu 35-36, iaitu beberapa minggu sebelum bersalin. Cara untuk kurangkan implikasi GBS adalah melalui screening seperti diatas, merawat GBS didalam ait kencing dengan antibiotiks selama seminggu manakala GBS pada vaginal dinasihatkan untuk mendapat antibiotics sewaktu bersalin, sekurang kurangnya 4 jam sebelum air ketuban dipecahkan ataupun kelahiran baby. Dua cara ini adalah cara yang paling berkesan.