Buang air mencangkung

Jgn marah yaa.. Soalan sy ni mgkin berbunyi lucu sedikit 😬 Kalau kita buang air secara mencangkung, bby dlm perut tak terkepit ke ? Sbb paha kiri kanan ibu kan menekan perut. Risau kadang2 🤭

27 Balas

sy bilik mmg tandas cangkung je. rasanya lg elok yg tandas cangkung sbb mcm ala2 exercise sy tgh squat hahahahha. cangkung n berdiri even dah 36 week ni masih sng lg utk saya huhu. agaknya tu kepala baby sy maintain je kt bawah dr 28w smpai la dh 36w ni. sy bukan sllu sgt bersenam pun. harap sbb bilik kt atas je turun naik tangga sllu tu jela huhu

Kalau sy pulak x boleh duk mencangkung tu, rasa diri sendiri yg tertekan.. Nak bernafas pun susah..apa lagi nak bangun berdiri.. 😂 Tapi kandungan ke3 nie je yg macam nie, 1&2 elok je pun siap boleh berlari2 Walaupun tunggu hari.. Ke3 nie semua pun xleh.. 🤦‍♀️😅

1y ago

Tapi tu dulu, yg sekarang nie.. Nak Jalan lelaju pun dh x boleh Sgt, dari awal kehamilan lagi kandungan kali ini terlalu manja.. 😂 Alhamdulillah sekarang dah 36w..Semoga dipermudahkan urusan persalinan kita semua nanti .. Ibu dan baby sihat hendaknya.. Aamiin Yaa Rabbal A'lamiinn

tak pandai bab ni. tapi pernah dengar pakar ataupun doktor share yang baby dalam kandungan tu dia dah dalam apa entah yang mana baby dah dilindungi oleh benda tu. contohnya macam bila kita bersama dengan suami ke tak ada masalah lah sebab baby dah dilindungi. plasenta ke apa entah namanya.

1y ago

air ketuban sis. bahasa inggeris dia, amniotic sac.

Saya mcm awak, kalau pergi toilet dekat luar mcm petronas ke kedai makan ke, lebih selesa cari yg cangkung tapi time nk turun tu azab sikit sbb paha kanan menekan lain mcm 😂 so turun slow2 je. Time tido pun takleh pusing kanan sangat, perasaan "terkepit" tu mmg ada 😂😂

Saya skrg cuba elakkan kencing mencangkung. Sbb nak bangun balik tu alahaiii 😅 satu lagi sbb saya sendiri rasa senak perut everytime cangkung. Yang pasti baby ok je kot sbb yang sakit/senak tu kita sendiri rasa. Baby kat dalam “padan muka siapa suruh”😝

saya dr awal pregnant mmg xlepas duk tndas cangkung.. mmg nk kne cri tndas dduk jgk.. huhu.. skarang, tnds dduk pn da xmuat.. smoga baby² saya sihat dan selamat dilahirkn scara normal bln 3 nnti.. dan smoga dpermudhkn urusan ibu² semuaaa💖💖

saya fikirkan saya sorang je akan fikir macam tu. Risau sebab sebelum ni pernah gugur. Tu yang bila buat itu buat ini lebih banyak hati hati. Macam macam juga fikir tapi lepas tu doa je la semoga Allah jagakan anak dalam kandungan ni.

Masa pregnant anak 1st, saya memang suka buang air mencangkung sampai la bersalin. Tapi lepas bersalin, saya tiba2 takut nak mencangkung. Takut koyak jahitan bersalin. Automatic jadi reti buang air duduk sampai la skrg. 😅

saya dah 37week, memang mencangkung sebab rumah mak toilet cangkung bkn toilet duduk 🤣🤣🤣 nanti masa pantang duk risau juga macam mana cara nak pup dan kencing 😂😂 rahim adalah tempat paling selamat untuk baby

saya x brani nk cangkung 🤣 takut baby terkeluar pulak padahl baru nk msuk 20 weeks 🤣 tapi msa awal pregnant lagi ayah saya dah remind siap siap jgn cangkunggg. 🤣🤣