.

Jalan cepat bukak tak? semalam cek 1 cm.

17 Balas

bukaan servik tu bergantung pada org sis, ade yg cepat ade yg lambt... berhari2 kt wad, masuk induce xjdi ape, masuk ubat tahan sakit untuk paksa bukaan pon xbuka2.. last2 czer... haa sye laa tu. ade kawan bersalin mse kat wad, bukaan 3 cm berhari2 cam sye jugak, masuk induce alhamdulillah ade progress cantik.. cepat bukaan nya tapi sayang ttbe tgn baby kua dulu septutnya kepala yg kua kan.. doktor scan xleh jadi nie.. law truskan jugak bersalin normal takut tgn baby patah... last2 kene emeegncy czer gak. atas rzeki jugak bersalin nie... ade dpt normal xde sakit langsung, turun darah cek jalan da 9cm.. msuk labor room 2 3x push xde rse sakit langsung.. trus kua baby berat 4.5kg. ( tukang urut sye laa nie rzki dye kowt beranak 4kali xpernah rse sakit langsung) n dye xtahu sakit bernak tu camne.. sebb dye push 2 3 x je trus baby kua.. semangat pulak tu..

5y ago

ya allah bestnya, bersyukur nya kalau diberi rezeki mudah bersalin macam tu ❤️

Banyakn berjalan , jalan itik untuk cepatkkan bukaan . Selalu anak first majoriti makan satu hari nak tunggu masuk labour room tu . Kadang bukaan dah cukup 4cm tapi labour room penuh , tak boleh masuk juga . Kalau dah sampai sakit yang awak tak boleh tahan bagi tahu nurse untuk check bukaan . Macam saya pun start sakit pukul 3 pagi . Datang hospital 10 pagi tu dah 3 cm . Petang tu check dah 4cm tapi dorang tak bagi masuk lagi sebab labour room tak de kosong dan dia cakap ada patient lain yang lebih urgent nak bersalin , dorang dulu kan yang tu . Pukul 12 malam saya dah tak tahan sakit saya minta masuk labour room , check bukaan dah 5cm , baru dapat masuk

5y ago

Bersalin RM21 . Baby kuning RM12

Lain lain ikut orang. I dulu subuh turun tanda pergi hospital 9 pagi dah buka 3cm, doc suruh balik dulu, datang balik hospital pukul 5 petang, still 3cm. Huhu. End up esoknya pukul 1 pagi baru selamat bersalin. Moga dipermudahkan ye.

Klu sy mmg kne induce bru buka jalan. Anak 1st,pg masuk ubat malam bersalin Anak 2nd,tghari masuk ubat malam bersalin Ni yg tgh otw ni harap2 x perlu kena induce la..

5y ago

Alhamdulillah, tahniah..selamat berpantang

Semua orang tak sama. Ada org dari 1 cm, 4 jam kemudian da 4 cm. Ada org lepas 4 hari bru bukak 4 cm. Klau first pregnancy susah nk ckp. Sb tak de history kan.

5y ago

tq sis

Skit y ble mmbwa maut sis,,,1cm kita ble ktwa LG,,,dan msk 4 CM waaa,,,,besi katil tu pn ble tecbut sis skit dia,

Saya cek bukaan 1cm hari selasa doctor suruh balik sebab takde sakit ape lagi. Hari khamis 7.30 pagi bersalin.

Bykkn berjalan sis utk cepatkan bukaan 😊😊

Ikut badan masing masing.. banyakkan berjalan

Moga dpermydahkn.. aamiin.. be strong mommy