Saje nak mluah..sbb sni xde lelaki..n da tntu semua prmpuan🙃

Jadi suri rumah sepenuh masa ni..kdng2 terasa sedih..xde duit sndri..nak bantu parents sndri pun susah..kdng2 kta bagi ape2 kt fmly sndri pun..husbnd da lain muka..tapi bila kita kerja ade duit sndri..suami pula akan minta untuk sama2 bayar kperluan(bil api air,sewa umh)bukan xboleh byar sma2..tp bila suami duit lebih yg dia akan hulur adik brdik dia dlu..sy tlg Dia plk asyik hulur adk brdik..adik brdik plk bkn nye fakir miskin..suma ade psngan..komitmen dwg pun lbh rndah dri kteorg..sy bukan nk bkira tapi dsebab kan sikap husbnd buat sy rse nak bkira..raya thun sudah2..sy minta duit raya buat xtau..xmnta byk..cuma nk phtian je..tp sy xdapat..dlm masa yg sama..adik suami mnta..terus dapat..si adik umo da 20an ye..si istri xdpat..tapi si adik dpt..pnh mengandung ank ptma bulan puasa..sy xlalu nk mkn nsi..suami tnye nk mkn ape..sy jwb la sy xnk nsi..ape2 je..skli suami bwk balik cuma nasi bungkus dia je dr bazar..sikit pun xde beli kuih2 kt sy 1hri sy cuma mkn biskut skping sbb xlarat n xlalu..tp suami blik cuma bwk nsi dia je..lps tu sy trsa dia mrh kn sy blik..tdi kata xnk nasi.lps bbuka bbuka kteorg bsiap nk g hsptl nk mlwat mertua..smpai kt hsptl..sblum blik suami hulur duit rm100 kt si adik yg jga mertua..mse tu sy mmg tgk dia hulur duit tp tgk sbb pelik mne dia dpt duit..sdng kn dia kata xde duit blum gaji..smpai kuih 3 singgit bli untuk sy pun xleh..da la waktu tu perut lapar sgt..tkilan lg dia xbwk ape2 mknan lain slain nsi..ttbe ade duit bg pda si adik..sbb tu sy tgk dia hulur..lps suami nmpk sy tgk dia hulur duit..balik tu dia soumd sy..asal muka tu?duit dia jangan nak pertikai kn dia bg pda adk beradik".hari lain plk..kteorg g beli barang dpur..sy masih pregnent 6,7bln ye..sy ngdu kt dia..yg sy rse lapa sgt n xlarat..tp dia marah blik..dia kata "org pun lapa jgk!"dia lapa dia bukn berbdn dua..sy berbdan dua..sedih rse bila suami xmemahami..suami pnh bonus tapi sy xmersa duit lbh dri suami untuk diri sndri..cuma dia blnja mcm tu jela..tp dia bonus dia akan hulur adk brdik dia dlu..bg merasa duit bnus dia..byk lgi kalo nk cte..ni slah stu cte knpe sy rse bkira gn suami sndri..

20 Balas

emosi jap baca. aihh ada jugak eh suami mcm ni. yg xboleh brain ko belikan utk kau,tapi bini kau xbeli pastu utk org lain kau boleh bg duit lakkk... adehhh. sakit lak hati bc. kalau sy mmg sound terus setepek.mmg kalu pregnant ni lapar lain mcm tauu.. bila lapar lagilah emosi.pastu laki plk xmemahami. kalau bincang pun xde jalan Perubahan ke ape.. saya mmg cio lah... Cr keje,simpan sndiri.mmg xslh kalu bekira ngn suami ceni. ad ke patut nk mintak split bil kalu keje. lainla kalu bini offer.. sis keje je sis pastu xyah gitau gaji sebenar.. kalu dia Suh Sis bayar bil separuh ke ape... bg je pape alasan... hulur sikit je ke... sbb tu mmg tanggungjawab dia..dia kene dahulukan Anak isteri dlm bab nafkah. mmg btul berbakti pd family tu bagus,itu mmg dipuji. tapi kalau berbakti smpai abaikan nafkah yg wajib mmg dia tanggung dosa. sape Kate duit suami tu isteri xboleh campur... duit suami tuuu,sebahagian Dr rezeki isteri jugak.. kau berkira ngan isteri mmg rezeki sempit.. saya Pon suami mmg family man.tp xdelah abaikan isteri dia. apepun kalau nak beli mesty ingat kt family dia.plus kitorg mmg duk umah mentua. jd kalau mkn pape mmg belikan sekali utk org dlm rumah.tapi Alhamdulillah utk isteri nafkah xlupa..sbb tu tanggungjawab yg utama...Semoga sis tabah la ye... Cuba bincg time pillow talk mlm² tuu.. bgthu perasaan sis,luah sume Nye.. komunikasi ni penting. ada lelaki jenis xreti bhasa kalau xdiberitahu.sbgai isteri kalau syg kn suami,Cuba dulu tegur then bincg elok²...sbb bnda tu nanti dia akan dipersoalkn dkt akhirat.so kite sbgai isteri xnk la suami ni terseksa kat sana kan.. haa kalau xde Perubahan,pastu nk menang tuuu sis dh boleh pikir la langkah seterusnya..maafla panjang pulak komen sy.

Mcm nie lah sis, sy nasihatkan kalau sis dah nampak red flag mcm nie, kalau sis ada kudrat dan tenaga, lebih baik sis pergi bekerja. At least sis boleh ada simpanan sendiri dan juga baby sis. Zaman skarang nie nk harapkan lelaki mmg x boleh dan akan jadi mcm nie lah peel si lelaki tu. Kalau perlu bayar bil api air dan duit rumah, sis bayar lah half.. Terangkan pada suami terang2 dan bertulis apa yg perlu bayar half2 supaya sis ada bukit dan x akan mengungkit pada masa akan dtg. Ckp dgn die duit pengasuh anak (kalau sis bekerja), duit brg dapur semua kena tanggung sama2.. DAN INI PENTING. JGN BGTAU SUAMI GAJI SEBENAR SIS. Setiap bulan sis dpt gaji siap2 masuk dlm tabung akaun simpanan anak. kena simpan sedikit untuk diri sendiri dan anak2 sis. Just emergency kalau ada apa2 sis dan anak ada duit simpanan. Bab suami bg adik beradik tu sy x rasa sis patut masuk campur unless kalau suami ada complain apa2 pasal adik beradik die. Mungkin sebelum nie suami ada hutang apa2 dgn adik beradik die ke. Si suami mgkn x akan bgtahu situasi sebenar, its better sis let it be. Kalau nampak buat x nampak sahaja. Dan sy x rasa sis patut tgk suami hulur duit kt adik masa melawat mertua tu. Mgkn adalah arrangement dorg, lgpun mgkn adik ipar sis jaga mak die kn, yg lain x dpt membantu, tu yg si suami hulur duit. Bersangka baik sahaja lah. X salah kalau sis nk berkira dgn suami, tu duit sis. Kalau masih belum bekerja, cari lah keje. Ada lebih simpan. Bab tanggungjawab dan hukum dir biarlah si suami tu faham2 sendiri. Sy doakan sis all the best.

Zaman sekrang ni , suami baik mcm mna skli pon .. kita sebgai pmpuan , mesti kena ad simpnn sendri .. Duit pmpuan bnyak macm mana pon .. suami x perlu tahu .. dn klw boleh jngan tahu .. Lelaki sekarang , kalau dy tahu bini dy ad duit .. dy akan jd lembik dan malas dlm segala hal .. dy akn fikir “oh bini aq ad”.. Sayang suami ad had ny , jngan sampi terlalu ikut sangat .. saya pula jenis berfikir “ ap yg laki boleh buat , aq boleh buat” . Awak kena kuat dan sabar , sekrang ni namany seorang prmpuan .. hati kena kental .. jngan sampai si suami sangka , “awak xboleh hidup xde saya” Awak kena buktikn , yg awak boleh ad duit sndri . Sekurngny jika jd ap2 , awak ad bckup simpnn awak.

sis...sy mohon sgt2...lepas ni mkn perancang...jgn mgndung...kalau sis mgndung...percaya la ckp sy,sis smdri y akn sengsara.... sis cri kerja,...ingat bile ade duit sndri ade gaji...simpan sikit duit utk simpanan,jgn bgthu suami....duit gaji utk kperluan sis ngn ank2....xpyh bantu sesen pn pd suami.. sis kne sibukkn diri ngn aktviti harian dan ank2 je ......dan lagi satu tggjwb sis pd suami jln sperti biase..xpyh lebih2... cth masak apa y ade kt dpur,xpyh beria... dan sis bykkn bdoa pada allah...

suami tu lupa tanggungjawab dia.klu sis kje,jgn bg dia 1sen pn duit sis.gna utk diri sendiri sja.klu dia keras,sis lg keras.tanggungjawab dia tuk sediakn semua tuk isteri.bru la mak dia adik beradik dia.lg 1 sy nk ckp,sis kena kuat.walaupn msa tu tgh sakit xlarat.sy faham,sbb suami mcm ni klu kita lembik lg dia buat jahat kt kita.ape2 pn sy doa kn sis sentiasa kuat.💪😘.kita wanita ni lelaki pn takut bila kita da bersuara

Memg rmi laki mcm nie.. pentg kn fmily dye dr kte.. pdehal kte nie pun fmily dye jgak.. Nasihat sye, lps nie klu nak buat ape2 jgn blebih2.. asal yg mampu je.. Sbb dye pun mcm tu kn.. kdg ble kte berikan yg tbaik, org x bg mcm ape yg kte harapkn, kte akan kecewa & sedih.. awak doa je la lps baby lahir dye lebihkn baby dr fmily dye.. sbb once da ade anak, duit memg laju klua..

Dah kenapa adik beradik lagi penting dari bini ni! Geramnya baca, masalah betul dengan bini pon berkira. Habistu yang dalam perut tu bukan anak die ke yang nak berkira sangat tu Ya allah ape ke teruk sangat. I rasa sis lepas ni kene bekerja lah biar die tauu jangan ingat jadi suri rumah ni senang2 nak membuli ye. Kalau adik beradik lagi penting takyah kawin lah haih.

dalam islam ada 3 tanggungjawab suami 1) makan minum 2 kali sehari 2) tempat tingal 3) pakaian satu set Suami sis ada bagi nafkah tak? Nampaknya suami sis ni lebih oentingkan family dari isteri. Apa kata, sis cuba cari kerja. Buat online business pun ok. Buat kuih ke. At least ada income sendiri.

12mo ago

btol tu

hmmm.kwin cinta ke arrangement? kenapa nampak suami x fhm awak..smga awak kuat... walaupun cite ni one side story n kami xtau side suami awak plak, sy doakan smga sama2 dpt berubah jd yg lbih baik utk pasangan....sbb kwin bkn utk shari dua...tkut bnda2 ni simpan dalam...1 masa bursttttttt n keadaan jd lg teruk

Klu sy dpt laki gini…sy luahkan je ap yg sy x puas hti…klu die x phm bhase,angkat kki jela jwpnye…geram pule kite bace…mcmtu baik x ya khwin…dduk je dediam dgn adik bradik die…eee…org khwin die pun nk khwin…tp tnggungjwp sbg suami pun x tahu…