Fasting During Pregnancy

Hi. Im currently in my 14w. I tried to fast for the past 2 days and alhamdulillah not feeling so tired. Only a bit thirsty. But i still want to ask is it actually safe to fast at this stage? My colleague said that we might be feeling okay but we dont know how the baby is feeling.. Jm so confused because some said its okay as long as you are feeling good.

3 Balas

Depends on you, sis. Tengok keadaan you macam mana. Kalau ada tanda-tanda ni, baik buka je puasa. Dahulukan baby ;) https://my.theasianparent.com/bolehkah-ibu-hamil-berpuasa/

dalam dilema yg sama....30 weeks pregnancy...rase mcm ok je puasa stkt 3 hari ni tp ade jgk risau pasal baby....sape ade advice atau tips?

5y ago

Sama la sis, sy 26weeks..still puasa sampai harini, risau tu memang risau..tapi sy monitor baby aktif ke x, so far, alhamdulilah, baby still aktif kicking lagi..kalau sy rasa xaktif memang sy stop aje puasa..kawan sy bg nasihat kalau nak try puasa, try pshyco dengan baby, banyakkan cakap dengan dia, time berbuka & sahur pastikan dapat nutrien yg cukup..tapi depend pada mommy, sebab bukan semua org sama..takut baby memang xtahan, buka aje,baby lagi pentingkan..😊

try puasa alternate days (just not everyday puasa) sbb kita mungkin rs kuat dan sehat tp tak tau kandungN di dalam bgmana