high BP during pregnancy

i'm 37yo this year...n now i'm 7weeks pregnant...anyone got any experience high BP during prengnancy...i've waiting for so long since my 1st child is already 7yo this year....any tips to reduce the blood preasure....so sad thinking about the circumstances high BP during pregnancy....???

11 Balas

saya pon gap dlm 10 thn baru preggy lagi...ala2 lupe semua ada 🤭 dan saya masa tu hb low...asal check up je naik 1 kdg2 x naik...bising juge doc.. alahan pon terukk sampai nak deliver pon still muntah2 😌..tapi saya memang jaga betul kandungan cuma makan je lah susah ade je x boleh masuk...syukur alhamdullilah saya selamat deliver july last year..

5y ago

amin 🤲🏼

hi. i bp tinggi. this is my 3rd pregnancy + ukur 39. 2 anak sekolah so jadual kelam kabut sangat. hari hari kena serah diri ke klinik untuk cek bp, even weekends. So what i did was, adjust jadual tidur. Seketatnya jaga makan. minum air banyak. dan yang paling best saya abaikan hiruk pikuk anak2 😅😅... lepas 2 minggu, lega BP berjaya di kawal.

hai..sy pregnant 29minggu.. anak no 3. tiga2 anak ada bp high..so sad. paling x suka bila bp high ni misi dok kejar kita je..2 ari skali kena g kinik amik bp..dh on ubat dr doc pn tp setiap kali cek up mmg tinggi..xtau nape.. ms anak 1st kua masuk wad je.. semoga kita suma dipermudahkn sehingga selamat melahirkan..

Being sad and worried will also increase your bp. So stay calm, reduce salt intake, do not take more than 2litres of fluid. If any headache, blurring of vision, nausea, vomiting and chest pain please consult doctor immediately

hai mom.. sy juga ada high bp , ini kandungan yg ke 3 ,30 week .. kandungan yg ptama dan kdua takda .. penat ulang alik g klinik 2 kali dlm sminggu .. stressss !!!!! 😢😢😢

5y ago

kan...dengan kk 2m sekali.... dengan pakar sebulan sekali....

mummy cut down all salty foods kicap kicap sambal all cut down I did that for my 2nd baby

5y ago

tq dear for the advice....sometime put in my mind need to start the healthy food but not yet start.

Hi mom, I have no experience but maybe this article can help. Take care.

5y ago

mungkin sebab mual2 pembawakan budak juga kan???rasa pening2 nak muntah...anak 1st dulu en suami yg muntah saya xde rasa apa pun....hihihihi.....tp kali ni macam mabuk teruk pula....

control all salty food,take lots of fruit and vege

wah.masalah saya plk bp rendah n da masuk kes anemia

5y ago

iyer ke...semoga dipermudahkan urusan mommy ye....