Cuti bersalin awal...

I’m on my 37w and my Braxton Hicks are veryyy frequents these days.... tidur baring duduk jalan semua dah rasa sakit. I think because my babyH is now pushing and stay in between my pelvic so I cepat rasa sakit berdenyut2... and he is so actively moving till one time i feel my tummy turns to square shape (not joking) I’m working and it’s lil bit tired for me to walk and carry such pain at this stage. Would it be okay if i take cuti bersalin awal 2w from my edd ?? Anyone experienced sama macam i? ?

8 Balas
Tulis jawapan

Saya plan nak work from home week 39 and cuti week 40. Tapi skrg nak week 35 rasa x larat. Takut baby keluar awal.

I took my AL since 37w. Cleared off my AL. Tp gave birth 39w4d..haha..nasib ade lebih 6hari tu tmbah lpas ML abis..bukan manja tp badan trasa brat n sakit sgt, within cuti tu bykkan exercise dgn gym ball dan yoga..even nak drive pun mcm nk baring da..sbb perut besar

Baca lagi
VIP Member

Saya first pregnancy plan nak ambik cuti dalam 36 minggu macam tu. HR and other colleagues pun galakkan ambik awal, since pengalaman colleague lain semua beranak dalam 37-38 minggu macam tu 😆

VIP Member

Boleh dah tu... Amik la AL ke ape ke... Sy dulu start cuti 36 weeks...sbb x tahan sgt... HR pulak x bg amik AL sbb sebulan die bg AL sehari je... Means i nk cuti bulan 7...AL tggl 3 je smpai bulan 7 tu sbb byk dh amik... So bleh amik 3 tu je... Yg lain terpaksa unpaid leave... Dh sakit sgt nk buat cemana kn...cuti je lah.. Unpaid leave pun unpaid leave lah

Baca lagi

Sy amik cuti awal dr 35w lg sbb nak rest kt uma n tkt ad emegncy pape,so sy guna al utk cuti ni smntara tgu mtrnity leave 3months 😀

VIP Member

Dah boleh ambik cuti tu,mna tau dah nak bersalin...sy 3 baby lahir 37 minggu 1 hari...

Sama dengan i, i now pon 37 weeks, but rasa tak larat sangat nak pergi kerja, supposedly i dah apply cuti bersalin 1 weeks before edd, but now macam tak larat dah nak gi kerja

sangat disarankan tuk berehat sbb 37 above mmg xleh nak tolerate. sy since 37 weeks mmg perlu byk rehat. bby mngeras pn sbb kita ni bgerak aktif sgt. tp once dah x buat apa2, bosan pulak. hehe.. tp xpelah, baby need us more.. sy skrg dh 39 weeks n dudok pun sakit kdg2..

Baca lagi
2y ago

I nak drive pun rasa senak sebab drive tu duduk kena tegak untuk focus on the road but kalau jadi passengers bole duduk free& easy sikit. So my husb kena drive me to office then later baru dia pergi office. On usual days memang i drive sendiri. Tapi kalau jalan yg tak rata tu bergesel bergegar peruttt aduhaii nyilu senak semua ada 😭😭