Cuti bersalin awal...

I’m on my 37w and my Braxton Hicks are veryyy frequents these days.... tidur baring duduk jalan semua dah rasa sakit. I think because my babyH is now pushing and stay in between my pelvic so I cepat rasa sakit berdenyut2... and he is so actively moving till one time i feel my tummy turns to square shape (not joking) I’m working and it’s lil bit tired for me to walk and carry such pain at this stage. Would it be okay if i take cuti bersalin awal 2w from my edd ?? Anyone experienced sama macam i? ?

15 Balas

Boleh dah tu... Amik la AL ke ape ke... Sy dulu start cuti 36 weeks...sbb x tahan sgt... HR pulak x bg amik AL sbb sebulan die bg AL sehari je... Means i nk cuti bulan 7...AL tggl 3 je smpai bulan 7 tu sbb byk dh amik... So bleh amik 3 tu je... Yg lain terpaksa unpaid leave... Dh sakit sgt nk buat cemana kn...cuti je lah.. Unpaid leave pun unpaid leave lah

Aah. I pengalaman macam you. Plan nk cuti masa 39weeks. Tapi da start sakit2 masa 37weeks. And doc suggest cuti awal. So i cuti mendadak , bila dah rehat2 kat rumah baru rasa relax sikit tak sakit sangat. Bukan apa, maybe baby penat jugak kot. Then dia bagi kite sakit supaya sedar yang kite kene rehat agaknya 😂

sangat disarankan tuk berehat sbb 37 above mmg xleh nak tolerate. sy since 37 weeks mmg perlu byk rehat. bby mngeras pn sbb kita ni bgerak aktif sgt. tp once dah x buat apa2, bosan pulak. hehe.. tp xpelah, baby need us more.. sy skrg dh 39 weeks n dudok pun sakit kdg2..

5y ago

I nak drive pun rasa senak sebab drive tu duduk kena tegak untuk focus on the road but kalau jadi passengers bole duduk free& easy sikit. So my husb kena drive me to office then later baru dia pergi office. On usual days memang i drive sendiri. Tapi kalau jalan yg tak rata tu bergesel bergegar peruttt aduhaii nyilu senak semua ada 😭😭

I took my AL since 37w. Cleared off my AL. Tp gave birth 39w4d..haha..nasib ade lebih 6hari tu tmbah lpas ML abis..bukan manja tp badan trasa brat n sakit sgt, within cuti tu bykkan exercise dgn gym ball dan yoga..even nak drive pun mcm nk baring da..sbb perut besar

sy baru 18 weeks hari ni. tp due to work load sy terpaksa berhenti kerja awal sbb sy selalu sngt sakit. sy kerja kat restoran as pembantu dapur bnyk berdiri so dah bincang ngn husb dia pun setuju. tp tak pasti lagi bila nak benti nyaa😅

I in my 35 weeks of pregnancy, mmg dh tak larat nak berjalan, dduk pun mcm tk larat, ntni kena bgn kejap and dduk semula.. i was plan same thing means 37 weeks mcm tu nk start wfh.. or once a week masuk office..

Saya first pregnancy plan nak ambik cuti dalam 36 minggu macam tu. HR and other colleagues pun galakkan ambik awal, since pengalaman colleague lain semua beranak dalam 37-38 minggu macam tu 😆

Sama dengan i, i now pon 37 weeks, but rasa tak larat sangat nak pergi kerja, supposedly i dah apply cuti bersalin 1 weeks before edd, but now macam tak larat dah nak gi kerja

Sy amik cuti awal dr 35w lg sbb nak rest kt uma n tkt ad emegncy pape,so sy guna al utk cuti ni smntara tgu mtrnity leave 3months 😀

Saya plan nak work from home week 39 and cuti week 40. Tapi skrg nak week 35 rasa x larat. Takut baby keluar awal.