First time jadi ibu rasa mental down

hi ibu2..siapa kat sini pernah alami rasa mental down...rasa tak kuat nak galas tanggungjawab..stress tak dapat tidur lena..dan rutin harian ibu2 berubah 360° untuk jaga anak dalam usia bawah 1 bulan..macam mana ibu2 dapat sesuaikan diri?..ya Allah fikiran saya celaru dan rasa down nak menangis sepanjang masa...ibu2 tolong saya..saya masih pantang 16 hari..dah rasa tak kuat semangat???#pleasehelp #pleasehelp #pleasehelp #firstmom

12 Balas

Hi sis. Mmg akan stress sbb kita hilang tidur and tak bebas. Tp cuba buat something utk tak pikirkan sgt. Kalau stress sgt baby nangis, saya akan biarkan baby atas katil skjp dlm 10 saat begitu, keluar dari bilik, tarik nafas, ambil masa then masuk angkat baby. Take a few seconds break. Kena jaga mental sbb takut post partum depression nanti lagi susah