First time jadi ibu rasa mental down

hi ibu2..siapa kat sini pernah alami rasa mental down...rasa tak kuat nak galas tanggungjawab..stress tak dapat tidur lena..dan rutin harian ibu2 berubah 360° untuk jaga anak dalam usia bawah 1 bulan..macam mana ibu2 dapat sesuaikan diri?..ya Allah fikiran saya celaru dan rasa down nak menangis sepanjang masa...ibu2 tolong saya..saya masih pantang 16 hari..dah rasa tak kuat semangat???#pleasehelp #pleasehelp #pleasehelp #firstmom

12 Balas

sy pun mulanya stress , sakit jahitan lagi , nak berak pun tak boleh taik keras? nak gerak sikit pun pedih masatu baru 4/5hari bersalin .. anak pulak kuat menyusu .. start 12am-8am mmg akan berjaga nak susu nonstop .. stop pun mcm sejam gitu je pastu sambung susu balik .. susu pulak tak byk lagi la stress puting luka pulk bagi susu formula dia taknak .. lagi la sy nangis ii .. sampai marah bila tgk anak menangis tapi suami tidur buat tak tahu .. hm tapi kesian dia penat kerja seharian .. ada jugaklah termarah sbb tak membantu?..sy ckp dgn dia klu nmpk sy tidur bgi kanlah susu kejap .. jadi mcm depression nangis je dok dgr anak nangis padahal bru lepas bagi susu .. tapi lama ii tu terfikir kesian dia .. dia baby lagi , dahaga pulak tu .. kita dahaga takpe boleh cari sendiri , anak mmg berharap dari kita je .. esoknya makan lobak putih alhamdulillah susu byk sampai bengkak susu.. lepas urut ii susu dh byk .. alhamdulillah tak stress sgt dh❤️pagi jelah tak cukup tidur sgt ?tapi takpe .. sis ikut masa tidur baby lepas dia susu tu kan dia tidur , sis tidur jugak masa tu . so masa tidur kita balance la sikit? semoga dipermudahkan urusan kita semua untuk menjadi ibu yang terbaik dan kuat?