First time jadi ibu rasa mental down

hi ibu2..siapa kat sini pernah alami rasa mental down...rasa tak kuat nak galas tanggungjawab..stress tak dapat tidur lena..dan rutin harian ibu2 berubah 360° untuk jaga anak dalam usia bawah 1 bulan..macam mana ibu2 dapat sesuaikan diri?..ya Allah fikiran saya celaru dan rasa down nak menangis sepanjang masa...ibu2 tolong saya..saya masih pantang 16 hari..dah rasa tak kuat semangat😭😭😭#pleasehelp #pleasehelp #pleasehelp #firstmom

12 Balas

sama mcm sy. 2 minggu pertama tu mmg menangis je setiap hari. sampai dalam hati rasa mcm menyesal beranak. susahnye ada anak. rasa tak bebas. selama ni baca luahan, tgok kat ig tiktok pasal org ckp postpartum depression, baby blues. bila da jd ibu, sendiri hadap, baru la faham benda tu semua. normal sis. sbb hormon kite bercelaru, tak cukup tidur dan mcm2 lagi la. benda pertama kali kite buat, mmg rasa susah sis. lama2 nnt akan ok. mcm sy awal2 tu letih sbb berulang kk cek kuning bby, kena warded sbb kuning tinggi. pastu baby taknak menyusu terpaksa bagi botol. lama2 alhamdulillah lepas da habis kuning tu, dia nak menyusu direct semula. tp susu sy pulak sikit. sbb tak banyak ransangan masa dia kuning tu. jd ibu ni sis kena buat apa yg sis rasa sesuai utk sis dan baby. lama2 nnt sis akan lebih tenang n paham apa baby nak. awal2 mmg camtu sis. baby menangis normal. sbb tu je bahasa dia. fasa ni akan berlalu. be strong ok. u are doing great.